open-navfaktor-logo
search
SPUS
Studenti napustili Komisiju za izradu Zakona o visokom obrazovanju KS
Faruk Dević, predstavnik studenata u Komisiji za izradu Nacrta Zakona o visokom obrazovanju Kantona Sarajevo, povukao se iz rada Komisije, te razloge svoje odluke naveo u pismu ostavke koje je uputio predsjedniku Komisije akademiku Milošu Trifkoviću.
05.05.2021. u 15:27
get url
text

- Moja ostavka je neopoziva i molim da se o istoj ne raspravlja, nego primi k znanju. Razlog mog povlačenja je neslaganje sa predloženim tekstom, te konstanto zanemarivanje prijedloga koje sam upućivao i nedovoljno obrazloženje odbijanja istih. Prvi problem koji sam zajedno sa kolegama iz Studentskog parlamenta Univerziteta u Sarajevu navodio je nedovoljna zastupljenost studenata u Komisiji. Od 26 članova Komisije, studentima je pripalo jedno mjesto, što je za reprezentativnost tijela koje čini oko 30.000 studenata nedovoljno - navodi se u pismu.

Dodaje se kako smo "o Zakonu kroz medije slušali kako će to biti moderan zakon što bi zdravorazumski podrazumijevalo unaprijeđivanje prava i obaveza studenata na savremeni nivo".

- Kroz rad Komisije kao predstavnik studenata sam se susretao sa prijedlozima koji su degradirajući u odnosu na važeći zakon, studentima su se stečena prava nastojala umanjiti što je direktno u suprotnosti sa legitimnim očekivanjima i zaštitom stečenih prava. Pojedini prijedlozi su na moje urgencije riješeni u smislu da na snazi ostanu rješenja iz važećeg zakona, međutim prijedlozi koji regulišu studentska prava i obaveze, te prava i obaveze nastavnog osoblja su za studente previše strogi, a nastavnom osoblju daju previše slobode, što ultimativno može dovesti do anarhije na univerzitetima i pravne nesigurnosti koju sam spominjao u više navrata.

Dević ističe kako je kroz cjelokupan rad Komsije nastojao davati konstruktivne prijedloge koji bi vodili do te odlike modernog zakona, u najboljoj namjeri ukazivati na propuste koji bi doveli do sveopćeg nezadovoljstva zakonskim rješenjima, davati prijedloge za unaprijeđivanje prava studenata pri upisu postdiplomskog studija rješenjem uvođenja obaveznog prijemnog ispita za drugi ciklus, sa čime se, kako je naveo, i resorna ministrica Husić-Mehmedović složila, ali koji u prednacrtu nije implementiran adekvatno.

- Kulminacija mog nezadovoljstva položajem u Komisiji i previđenim rješenjima je diskriminatorno rješenje prema studentima koji ostvare prosjek iznad 8, te tako steknu pravo na javno finansirano mjesto, a kojima se taj status oduzima u slučaju da narednu akademsku godinu ne ostvare isti ili veći prosjek (?!), što je po svim evropskim dokumentima diskriminatorno ponašanje, s obzirom da studenti koji se upišu na prvu godinu kao studenti sa javno finansiranim mjestom, ne moraju iste te obaveze da snose - naveo je Dević.

- Kako je i navedenom u ovom pismu, a i shodno svim prijedlozima koje sam upućivao kako na sastancima radne grupe, tako i na sjednicama Komisije, te koji nisu prihvaćeni, a umjesto kojih je Komisija prihvatila neadekvatna rješenja, ja kao predstavnik studenata i kao predsjednik Studentskog parlamenta Univerziteta u Sarajevu, ne mogu i ne želim da stanem iza prijedloga nacrta Zakona o visokom obrazovanju, u formi kakav je do dana podnošenja moje ostavke na mjesto člana Komisije. Također, naglašavam da ću se sa kolegama iz Studentskog parlamenta, matičnim asocijacima fakulteta, te svim kolegicama i kolegama studentima, nastaviti koristeći demokratske mehanizme, truditi da se sprovedu neophodne izmjene predloženog teksta - istakao je.

Dodao je da Studentski parlament UNSA neće prihvatiti paušalna rješenja, rješenja koja idu direktno na štetu studenata, niti će prihvatiti korištenje predstavnika studenata kao krinku i paravan za donošenje zakona štetnog po studentsko tijelo.

- Nadam se da će članovi Komisije reagovati zdravorazumski, te da će prije slanja finalnog prijedloga izmijeniti sve sporne odredbe koje sam spominjao u proteklih 60 dana - naveo je Dević u pismu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.