open-navfaktor-logo
search
Poduzete mjere
Student Medicinskog fakulteta ima koronu, njegovoj studijskoj godini obustavljena nastava i ispiti
Jedan student Medicinskog fakulteta u Sarajevu je na jučerašnjem testu imao pozitivan nalaz na koronavirus SARS-CoV-2, saopćio je Fakultet.
03.07.2020. u 15:16
get url
text

On je, kako navode, to odmah javio Fakultetu, i obavijestio ih da od ponedjeljka, 29. juna, nije imao kontakt sa drugim osobama, i da je prije toga u potpunosti, tokom boravka na Fakultetu, poštovao sve protivepidemijske mjere koje su za uposlenike i studente uvedene još u martu.

Odmah je provedeno preliminarno epidemiološko istraživanje, i utvrđeno je da niko iz bližeg okruženja ovog studenta nije pozitivan na koronavirus.

- Naš student se osjeća dobro, nema nikakvih simptoma, i provest će narednih 15 dana u samoizolaciji jer mu bolničko liječenje za sada nije potrebno. O svemu ovome su izviještene odgovarajuće zdravstvene ustanove i krizni štab KS i poduzeti su koraci za dalje epidemiološko izviđanje - naveli su sa Fakulteta.

Dodaju da je bilo samo pitanje vremena kad će se pojaviti prvi slučaj koronavirusa među uposlenicima i studentima Medicinskog fakulteta, s obzirom na nagli rast broja oboljelih u zemlji i kantonu, i na znatno pogoršanu epidemiološku situaciju.

Medicinski fakultet se, ističu, do sada uspješno borio protiv epidemije, stvorivši sigurno okruženje za uposlenike i studente.

- Učionice, zajednički prostori i površine i kabineti se dezinficiraju svaki dan, strogo se vodi računa o dozvoljenom broju ulazaka u zatvorene prostore koji omogućuje propisano distanciranje, maske su obavezne u svim prostorima Fakulteta i njegove bliže okoline u svako doba i u svim prilikama, održano je više predavanja o virusu korona, njegovim osobinama, načinu prenošenja i mjerama prevencije, da ne spominjemo da je Fakultet tek nedavno ublažio mjere vanrednog funkcionisanja, tokom kojih su nastava i ispiti održavani isključivo online, a ulazak u zgrade je bio vrlo ograničen i strogo nadziran - saopćili su.

Čim su saznali za ovaj slučaj, poduzeli su i dodatne preventivne mjere.

- Toj studijskoj godini je privremeno obustavljena nastava i planirani ispiti, dok nadležne službe ne preduzmu sve potrebne aktivnosti utvrđene pravilnicima i vodičima. Medicinski fakultet će nastaviti provoditi protivepidemijske mjere na najvišem nivou. Međutim, kao što nam je svima poznato, ni najrigoroznije mjere, osim potpunog zatvaranja Fakulteta, što nije moguće, ne mogu garantovati sigurnost, jer se i studenti i uposlenici kreću i u drugim sredinama, a veliki broj nosilaca virusa nije ni svjestan da bi mogao prenositi bolest zbog odsustva simptoma - zaključuje se u saopćenju.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.