Sastanku su prisustvovali i komandantica NATO Štaba Sarajevo brigadni general Pamela McGaha, pomoćnik ministra za međunarodnu saradnju Zoran Šajinović, šef Kabineta Salko Beba te ostali saradnici.

Sugovornici su razgovarali o aktivnostima i planovima razvoja Oružanih snaga BiH, saradnji sa Sjevernoatlantskim savezom (NATO), kao i sigurnosnoj situaciji u Evropi.

Ministar Helez je istaknuo izvršnu saradnju Ministarstva odbrane i OSBiH s NATO Štabom Sarajevo.

VEZANI TEKST - Goganović šuti o krađi oružja u OSBiH, upitnim diplomama Srba, slikama vojvoda, ali napada Heleza i blokira NATO put

On je upoznao admirala Munscha s činjenicom da je vojni budžet BiH po prvi put povećan za 28 posto, što je iskorišteno za poboljšanje statusa pripadnika OSBiH.

Naglasio je i prioritete u provedbi Programa reformi BiH i Pregleda odbrane BiH.

Posebno se osvrnuo na činjenicu da, nakon jednogodišnjeg zastoja u odlučivanju, OSBiH nastavljaju sudjelovanje u međunarodnim mirovnim misijama u Kongu, Maliju i Srednjoafričkoj republici te da su pokrenute inicijative prema Predsjedništvu BiH za proširenje doprinosa BiH u misijama UN-a i NATO-a.

Zamjenik ministra odbrane BiH Goganović, također, se pohvalno izrazio o suradnji BiH sa NATO-om, te naglasio da je ta saradnja u funkciji mira i stabilnosti.

On je izrazio očekivanje da će se u najkraćem roku oformiti novi saziv Komisije za saradnju s NATO-om, u kojem će zamjenik ministra Goganović imao dužnost potpredsjednika.

Naglasio je uvjerenje da će Komisija raditi na obostrano zadovoljstvo i BiH i NATO-saveza.    

Kao komandant južnog krila NATO-a admiral Munsch je naglasio da sigurnosni izazovi u Evropi zahtjevaju jačanje odbrambenih kapaciteta te izrazio važnost dalje potpore razvoju OSBiH.

U tom pogledu istaknuo je kako će tome pomoći NATO-ova inicijativa za jačanje sigurnosnih i odbrambenih kapaciteta BiH, aktivnosti u okviru NATO-ovog programa Partnerstva za mir, kao i dalje sudjelovanje u međunarodnim mirovnim misijama.

Nakon sastanka u Ministarstvu odbrane BiH, admiral Munsch je posjetio i Zajednički štab Oružanih snaga BiH, saopćio je Ured za odnose s javnošću MOBiH.