open-navfaktor-logo
search
Jesmo li ih precijenili
Stručnjaci žele da ovo znamo: Vitamin C ne štiti od prehlade, oni koji piju multivitamine nisu ništa zdraviji od drugih
Kada se govori o jačanju imuniteta, prva stvar koja se pomene su vitamini. No, koliko nam zaista vitamini pomažu, bacamo li novac bez pravog razloga i mogu li vitamini naštetiti zdravlju, pitanja su koja se sve češće postavljaju!?
07.05.2020. u 10:02
get url
text

Evo nekoliko činjenica koje stručnjaci žele da imate na umu:

Mit - multivitamini jednostavno pomažu

Prije stotinjak godina sigurno nije bilo neobično da ljudi pate od manjka vitamina, ali danas za to postoje stvarno male šanse. Većina pakiranih namirnica, poput voća, obogaćene su vitaminima, a istina je da bismo ih možda trebali jesti i više.

Istina je također da multivitamini nisu dobra zamjena za hranu.

- Multivitamini možda imaju 20-ak sastojaka, ali biljke imaju stotine korisnih komponenti. Ako uzimate samo vitamine, propuštate puno prirodnih sastojaka koji bi doprinijeli zdravlju - smatra dr. Marian Neuhouser, iz istraživačkog centra u Seattleu.

Mit - multivitamin može nadomjestiti lošu prehranu

Osiguranje za zdravlje u jednoj piluli? Bilo bi super da je moguće… Jedna studija bavila se proučavanjem 160.000 sredovječnih žena i utjecajem multivitamina na zdravlje.

Naknadno je zaključeno kako žene koje su uzimale multivitamine nisu ništa zdravije od onih koje to nisu radile, kada su u pitanju bolesti poput raka, bolesti srca i mozga.

- Čak ni žene koje ne jedu kvalitetnu hranu nisu dobile preveliku pomoć od vitamin - kaže autor studije dr. Neuhouser.

Mit – vitamin C pobjeđuje prehladu

Dobitnik Nobelove nagrade 1970. godine Linus Pauling popularizirao ideju kako vitamin C pomaže u borbi protiv prehlade. Ipak, prije sedam godina stručnjaci su analizirali brojne studije provedene na ovu temu i na kraju zaključili kako prethodni navodi nisu istiniti.

Ovaj nutrijent bi vam mogao pomoći pri smanjivanju simptoma prehlade.

Mit – vitamin mogu prevenirati bolesti srca

U jednom su se trenutku naučnici posebno nadali kako vitamini B, C, E i beta karoten mogu prevenirati bolesti srca sprečavajući nastanak plaka, ali nažalost, sve te nade nisu se pretvorile u stvarnost.

Analizom vitamina E zaključeno je kako ne smanjuje rizik za razvoj srčanih oboljenja, a za beta karoten se shvatilo kako ne samo da ne pomažu već mogu povećati šansu za oboljenja.

Jedna stvar pokazala se obećavajućom, a to je koenzim CoQ10 koji bi mogao igrati ulogu u prevenciji srčanih oboljenja. No, umjesto da uzimate tablete, sve što je potrebno potražite u namirnicama.

Mit – vitamini štite od nastanka raka

Naučnici znaju kako nestabilne molecule, koje se nazivaju slobodni radikali, mogu oštetiti DNA i tako povećati rizik za razvoj raka. Također, znaju da antioksidansi mogu stabilizirati slobodne radikale, zbog čega oni postaju manje opasni.

No, istraživanja do danas nisu potvrdila da će od pilule s vitaminom išta biti bolje.

Studije koje su se provodile nisu dokazale da osobe koje piju vitamine imaju bolju zaštitu od nastanka raka.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.