navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Početak dana

Stručnjaci upozoravaju: Nemojte jesti banane za doručak, to je najlošiji odabir

Onima koji su odlučili paziti na svoju težinu ili pak naprosto žele lagan i zdrav doručak za početak dana, banana se često čini kao idealan odabir namirnice.

Objavljeno: 07.02.2020. u 22:33
get url
text

Međutim, stručnjaci imaju lošu vijest za sve ljubitelje banana - one mogu sabotirati vašu dijetu i odmoći u gubitku kilograma. Naime, iako obiluju kalijem, magnezijem i vlaknima, banane su loš odabir za doručak, piše MSN.

- Na stranu dobre stvari u bananama, trebamo biti svjesni kako one imaju visok udio šećera. Nije problem u kalorijama iz banana, već kako ta namirnica djeluje. Nakon što je pojedemo, dođe do naglog dizanja razine šećera i energije, ali i naglog pada - objašnjava nutricionist dr. Daryl Gioffre.

Zbog toga dolazi do pojačanog osjećaja gladi, pa ljudi koji ujutro jedu banane, kasnije unesu više kalorija tokom dana. I, kao da to nije samo po sebi dovoljno, banane nisu idealan saveznik dobre probave.

- Kod konzumacije šećera u bilo kojem obliku dolazi do procesa fermentacije, kao s pivom ili vinom. Tada se šećer pretvara u alkohol, odnosno kiselinu, što pak blokira probavu te zato banane "zatvaraju".

Zbog toga je znatno bolji odabir za doručak žitarice, pa čak i sendvič, dok je banane najbolje i najzdravije konzumirati kao međuobrok.