navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Istraživanja

Stručnjaci upozoravaju: Jabukovo sirće može izazvati razne nuspojave ako ga previše koristite

Kad su u pitanju kućni lijekovi, malo se stvari spominje često koliko jabukovo sirće.

Objavljeno: 20.08.2020. u 10:07
get url
text

Mnogi  ga smatraju "lijekom" za sve - od štucanja do akni, neki čak vjeruju da je ključ mršavljenja.

Ne može se poreći da je jabukovo sirće puno enzima, probiotika, kao i da pomaže u regulaciji šećera u krvi. No sve više stručnjaka upozorava prekomjerne potrošače jabukovog sirćeta na štetne nuspojave koje se povezuju s njegovom konzumacijom.

Dijetetičarka Ellie Krieger za Washington Post je napomenula da je jabukovo sirće kiselina s kojom treba postupati pažljivo.

- To je moćna kiselina koja može biti opasna. Može izazvati opekotine na nježnom tkivu usta i jednjaka te dovesti do erozije zuba- pojasnila je.

Jabukovo sirće može uzrokovati mučnine i druge gastrointestinalne probleme pa, ako osjećate nelagodu, možda je vrijeme da smanjite njegovu konzumaciju.

Neugodne simptome moguće je izbjeći ako jabukovo sirće razrijedite s vodom ili ga koristite samo kao začin u svojoj omiljenoj salati.

- Uvijek sam za to da je sirće dio prehrane, ali kada je pomiješan s povrćem. Volumen vlakana i vode u povrću pomoći će vam da budete siti i hidrirani što prirodno pomaže u probavljanju hrane i održavanju tjelesne težine- savjet je nutricionistice Keri Glassman.

Osim toga, sirće gotovo uopće nema kalorije, za razliku od kremastih preljeva koji su kalorijske bombe.