open-navfaktor-logo
search
Dobro je znati
Stručnjaci su izdvojili: Ove četiri namirnice loše utječu na ženske hormone
Ako se osjećate naduto, umorno, znojite se ili jednostavno ste iscrpljeni, velika vjerovatnoća je da to ima veze s vašim hormonima.
18.10.2022. u 09:05
get url
text

Hormoni su toliko važni da mogu utjecati na gotovo svaki aspekt vašeg života - od mentalne bistrine, sastava tijela, teksture, debljine i kvalitete kože, pa čak i raspoloženja.

Većina žena ne zna da njihov izbor hrane može imati tako veliki utjecaj na hormonsku ravnotežu.

Dobra vijest je da prehrana za zdravlje hormona ne mora biti komplicirana ili restriktivna kako bi napravila razliku.

Samo trebate znati koju hranu odabrati, a koja bi vam mogla remetiti hormone.

Zato stručnjaci izdvajaju hranu koja smeta hormonima kako biste je mogli ograničiti ili minimizirati te zamijeniti onom koja pomaže, piše mbg.com.

Ovo su četiri namirnice koje mogu loše utjecati na hormone:

Kofein

Kafa i čaj mogu dovesti do oslobađanja hormona poput adrenalina i kortizola. Zahvaljujući njima, osjećate se budno, ali također mogu povisiti krvni pritisak, ubrzati broj otkucaja srca i uzrokovati napetost mišića i glavobolju. Oprezno s tim napicima prije spavanja jer to može ometati cikluse dubokog sna i otežati spavanje, što posljedično dovodi do većeg umora tokom dana, ali i teže koncentracije te nesanice.

Šećer

Kada jedete puno šećera, vaša gušterača oslobađa inzulin koji pomaže u kontroli nivoa glukoze u krvi. Što više šećera jedete, to se više inzulina oslobađa i nivo glukoze u krvi može više pasti. To može uzrokovati umor i promjene raspoloženja i dovesti do inzulinske rezistencije.

Inzulinska rezistencija je kad ćelije tijela postanu manje osjetljive na inzulin, pa ga morate proizvoditi više kako biste dobili iste rezultate. To uzrokuje da tijelo proizvodi više inzulina, što može pridonijeti brojnim zdravstvenim problemima, uključujući i dijabetes.

Ako cijelo vrijeme imate visoke nivoe inzulina, vaše tijelo neće prepoznati kad ste siti i pojest ćete više nego što zapravo trebate. Šećer također povećava proizvodnju kortizola u vašem tijelu, hormona stresa koji nas tjera da žudimo za hranom kada smo pod stresom.

Tretirano voće i povrće

Povrće i voće koje je tretirano pesticidima može itekako negativno utjecati na hormone jer sadrži hemikalije koje ometaju endokrini sistem. Ipak, to se može izbjeći ako odaberete organsku hranu kad god je to moguće - pomoću vlastitog uzgoja namirnica.

Alkohol

Ispijanje alkohola može imati hormonske posljedice, jer može dovesti do nadutosti, debljanja, zadržavanja vode te utjecati na rad i funkciju štitnjače te na probleme sa zdravljem jetre.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.