open-navfaktor-logo
search
Veći broj oboljelih
Stručnjaci odgovorili: Jesu li vakcine u KS kvalitetne i ima li ih dovoljno
U Zavodu za javno zdravstvo KS kažu da je prema Izvještaju o broju i kretanju morbila u periodu od 18. januara do 14. juna ove godine zabilježeno 812 oboljelih od morbila, a hospitalizirano je 130 pacijenata
20.06.2019. u 07:55
get url
text

U posljednjih nekoliko mjeseci u Kantonu Sarajevo zabilježen je veliki broj oboljelih od morbila, što je prouzrokovalo velike gužve u sarajevskim domovima zdravlja.

Oni koji nisu vakcinisani u strahu od epidemije pohrlili su u domove zdravlja kako bi primili vakcine, kojih prema riječima pojedinih građana nije bilo dovoljno, dok drugi zbog informacija o neispravnosti vakcina i posljedicama koje izazivaju, i dalje rizikuju da njihova djeca dobiju morbile, zaušnjake i druge bolesti.

Zastupnik u Skupštini Kantona Sarajevo Damir Marjanović zbog toga je na prošloj sjednici Skupštine Kantona Sarajevo pitao nadležne institucije i ljekare da li je istina da nije nabavljeno dovoljno MRP vakcina (koje štite od morbila, rubeole i zaušnjaka), te na koji način se provjerava njihov kvalitet.

- Vakcine za Program obaveznih imunizacija u FBIH, prema Zakonu o zdravstvenoj zaštiti FBiH osigurava Federacija Bosne i Hercegovine iz federalnoga budžeta, a Institucija koja vodi nabavku svih vakcina uključujući i MRP vakcinu jeste Federalni zavod za javno zdravstvo. Trenutno se još troše zalihe MRP vakcine u Kantonu Sarajevo koje su iz nabavke za 2018. godinu - navodi se u odgovoru Marjanoviću, kojeg potpisuje specijalista epidemiologije Anisa Bajramović iz Zavoda za javno zdravstvo Kantona Sarajevo.

U skladu sa EU standardima

U odgovoru se dodaje da je "u FBiH prema posljednjim podacima, prvom dozom vakcinacije MPR bilo obuhvaćeno 65,4 posto djece. U prethodnim godinama u Federaciji BiH nisu rađena planiranja potreba za vakcinama za kampanje vakcinisanja, za sva propuštena godišta, što je potrebno, s obzirom na nisku procijepljenost u kompletnoj FBiH za MPR vakcinu. Ovo su, ujedno, i preporuke Svjetske zdravstvene organizacije za sve zemlje, obzirom da je cijelom Evropskom regionu vidljiva pojava oboljenja od morbila u epidemijskom obliku".

S obzirom na to da su se u javnosti pojavile informacije o nekvaliteti vakcina u BiH, Enes Šačić, epidemiolog u JU Dom zdravlja KS, tvrdi da su sve vakcine koje se koriste u domovima zdravlja prošle rigorozne kontrole kvaliteta koje provode strane Svjetske zdravstvene organizacije, zemlje proizvođača i Agencije za lijekove i medicinska sredstva Bosne i Hercegovine.

- Sve vakcine u BiH su nabavljene od renomiranih farmaceutskih kuća koje svoje vakcine distribuiraju u zemlje Evropske unije. Zato one podliježu regulativi EU-a i naša djeca primaju monodozne vakcine, koje su u skladu sa najvišim svjetskim standardima kvaliteta – navodi Šačić.

Što se tiče uvjeta za čuvanje i transport vakcina, dodaje, proizvođač, distributeri vakcina i zdravstvene ustanove koje koriste vakcine obavezne su ih transportovati pod odgovarajućim režimom hladnog lanca.

- Proizvođač je dužan prilikom isporuke priložiti ispis temperaturnih indikatora koji će omogućiti nadzor nad provođenjem hladnog lanca u trasportu od proizvođača do korisnika. Domovi zdravlja u kojima se obavlja obavezna imunizacija protiv određenih zaraznih bolesti imaju odgovarajuće rashladne uređaje za čuvanje i transport vakcina, odgovarajuće mjerne indikatore temperatura, potrebnu opremu i odgovarajuće stručno osoblje kako bi se vakcine čuvale u odgovarajućem režimu hladnog lanca. U svim domovima zdravlja skladište vakcina je pod svakodnevnim nadzorom, a temperature frižidera se redovno kontrolišu i evidentiraju u temperatume liste. U temperaturne liste hladnog lanca se dokumentuje očitanje temperature dva puta dnevno uključujući vikende i praznike – navodi Šačić.

Transport vakcina

Dodaje da se transport vakcina obavlja pod odgovarajućim režimom "hladnog lanca" tj. u hladnim kutijama na adekvatnoj temperaturi.

U Zavodu za javno zdravstvo KS kažu da je prema Izvještaju o broju i kretanju morbila u periodu od 18. januara do 14. juna ove godine zabilježeno 812 oboljelih od morbila, a hospitalizirano je 130 pacijenata.

Najviše oboljelih, prema informacijama Zavoda bilo je na području općine Novi Grad (306), potom na Ilidži (158), te u Novom Sarajevu (139). Na području općine Centar zabilježeno je 98, u Starom Gradu 38, Vogošći 52, Ilijašu 10, Hadžićima devet i Trnovu dvoje oboljelih.

Među najčešće oboljelima su, prema Izvještaju Zavoda, djeca između dvije i pet godina.  

Ljekari zbog toga ponovo upozoravaju i podsjećaju na značaj sistematskih pregleda i vakcinacije djece.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.