open-navfaktor-logo
search
Život u pandemiji
Stručnjaci objasnili: Trebamo li nositi maske na otvorenom?
Otkako je počela pandemija koronavirusa naučnici su naučili puno o COVID-19. Danas, primjera radi, znaju da površine nisu toliko važan faktor u širenju bolesti i da je pretjerano dezinficiranje nepotrebno gubljenje vremena i trošenje resursa.
21.04.2021. u 07:45
get url
text

Drugo, vrhunski stručnjaci uvjereni su da se virus primarno širi aerosolima, sitnim česticama koje neko vrijeme ostaju u zraku, suprotno od velikih kapljica odaslanih kihanjem i kašljanjem koje brzo padnu na tlo.

- To znači da je boravak vani puno sigurniji nego u zatvorenim prostorima. U zatvorenim prostorima puno je opasnije boraviti jer zidovi, plafon i pod "zarobe" zrak, posebno ako je ventilacija slaba - kazao je za AFP Jose-Luis Jimenez, vodeći stručnjak o aerosolima na Univerzitetu Colorado.

Maske su stoga u zatvorenim prostorima nužnost.

- Vani je suprotno, rizik je nizak jer je puno strujanja u zraku i izdahnuti zrak brzo se uzdiže, naročito ako je toplije - objasnio je Jimenez.

No, napomenuo je da nizak rizik ne znači da ga uopće nema. Baš kao što ćete i na otvorenom možda udahnuti nešto dima ako ste jako blizu pušača, postoji mogućnost da ćete udahnuti i virus ako ste predugo preblizu njegovom nositelju.

Kakvi su izgledi za zarazu?

Nekoliko je studija kojima se pokušao kvantificirati rizik od širenja COVID-19 na otvorenom.

Kineski naučnici su prošlog oktobra u časopisu "Indoor Air" objavili analizu 7.324 slučaja u kojima se pouzdano znalo gdje su se pacijenti zarazili. Imali su podatak o samo jednom dokumentiranom širenju na otvorenom, u selu u pokrajini Henan, gdje je 27-godišnjak "pokupio" virus u razgovoru s kliconošom.

Irish Times nedavno je objavio informaciju irske vlade o 232.164 slučaja zaraze u zemlji do 14. marta, u sklopu koje su prijavljene samo 262 transmisije na otvorenom ili 0,1 posto ukupnog broja. Moguće je čak i da je ta procjena previsoka jer se vladina agencija koja je prikupljala podatke oslanjala i na neverificirane aktivnosti na otvorenom poput sporta.

Donald Milton, profesor na Univerzitetu Maryland i jedan od pionira nauke o aerosolima, ljudima savjetuje da i na otvorenom izbjegavaju gužve, naročito ako je u aktivnost uključeno "vikanje" i ako nema strujanja zraka. No, on ne misli da masku treba nositi cijelo vrijeme.

- Ako džogiram i oko mene metrima nema nikoga, ne nosim masku. Ali, ako stanem da bih porazgovarao s nekim, stavim je - rekao je Milton.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.