- U njihovom proglasu navodi se da to ne mijenja njihove savjete kako postupati te da su u zemljama u kojima je došlo do značajnog izbijanja koronavirusa potrebne "hitne i agresivnije" mjere. Riječ koja nedostaje u izjavi Svjetske zdravstvene organizacije je "održivo". Sasvim je jasno da će Covid-19 biti s nama još neko vrijeme i mjere koje poduzimamo moraju biti mjere uz koje ćemo moći živjeti - kazao je Mark Woolhouse, profesor epidemiologije na Univerzitetu Edinburgh, za The Guardian.

Doktor Michael Head sa Univerziteta Southampton tvrdi da se u proglasu Svjetske zdravstvene organizacije navodi da se neke zemlje muče sa nedostatkom resursa, ali i nedostatkom rješenja za suzbijanje širenja virusa.

- Ovo je očito direktna indikacija da Svjetska zdravstvena organizacija smatra da su mnoge zemlje sporo reagirale. Proglašavanje globalne pandemije može značiti da će zemlje u svijetu biti motiviranije da implementiraju strože mjere, poput zabrane javnih okupljanja - kazao je Head.

Nathalie MacDermott iz britanskog Nacionalnog instituta za zdravstvena istraživanja (NIHR), smatra da je globalna pandemija proglašena zbog velikog širenja koronavirusa diljem svijeta.

- Svijet se posljednjih nekoliko sedmica pripremao za potencijalnu pandemiju, koja je ozbiljno shvaćena u svim zemljama - kazala je MacDermott.

Dodala je i da proglašavanje globalne pandemije pokazuje važnost saradnje svih zemalja na svijetu kako bi situacija s koronavirusom bila pod kontrolom.