open-navfaktor-logo
search
Vodič
Stručnjaci objasnili: Koliko dnevno uzimati meda i koje su vrste zdravije od bagremovog i livadskog
Volite bagremov i livadski med, ali da li znate koliko su ljekoviti heljdin i kaduljin, kestenov, med od lavande...
01.07.2021. u 21:25
get url
text

Prije nego što saznate, pročitajte kako se med konzumira.

Naime, preporučena dnevna količina meda za odraslu osobu je između 60 i 100 grama, raspoređena u tri dijela.

Kod djece mlađe od 10 godina preporučena dnevna količina je 30 grama, također raspoređena tri puta u toku dana.

Med prije gutanja dobro otopite u ustima. Kada ga dodajete u tople napitke, pazite da tečnost nije toplija od 40 stepeni Celzijusa, kako bi se očuvala njegova svojstva.

Med od heljde

Med od heljde poznat je kao jedan od najkvalitetnijih i najzdravijih od svih vrsta. Ukus heljdinog meda je opor, sladunjav i osjeća se dugo u ustima nakon konzumiranja. Heljdin med je također veoma tamne boje. Opće je pravilo da tamniji med ima veće antioksidantno dejstvo nego svijetliji. Zbog ove karakteristike tamniji med je po pravilu uvijek bogatiji mineralima od svijetlijeg.

Heljdin med pomaže djeci i odraslima sa kašljem i prehladama više nego brojni lijekovi. Ako dijete kašlje i ima prehladu, jedna doza pred spavanje može olakšati kašljanje i omogućiti mu miran san.

Preporučuje se malokrvnim osobama. Kao izuzetna pomoć kod kašlja, za njegovo olakšanje kod djece preporučuje se jedna mala kašičica meda prije spavanja.

Med od kadulje

Kaduljin med je svijetložute ili blagozelene boje, karakterističnog okusa i mirisa. Povoljno djeluje na bolesti praćene kašljem i odličan je za prehlade jer omogućava lakše izbacivanje sluzi iz organizma. Treba ga uzimati sa čajem, a djeluje na organizam veoma smirujuće. Odličan je dodatak oblozima za giht, vodeći je lijek za probleme respiratornog sistema, posebno kašlja i u jačanju imuniteta. Posebno ublažava suhi kašalj i pomaže kod bronhitisa, tako što pospješuje izbacivanje sluzi.

Med od kestena

Kestenov med je specifične, crveno-smeđe boje. Teškog je okusa, pa mnogima ne odgovara. Zbog snažnog antibiotičkog djelovanja, jedan je od najljekovitijih vrsta meda i koristi se kod gotovo svih bolesti i upala.

Pogodan je i za osobe koje pate od gastritisa, a ovaj prirodni preparat prije svega ima jako izražena antioksidantna svojstva, jer štiti organizam od opasnih bakterija, neutrališe slobodne radikale i poboljšava imunitet.

Djeluje kod čira na želucu, žutice, bakterija u mokraćnom sistemu, slabe cirkulacije i oslabljenog srčanog mišića.

Pomaže kod problema sa probavnim sistemom.

Velika kašika kestenovog meda prije spavanja pomaže protiv zatvora. Mnogi ga koriste i za oralnu higijenu jer čisti zube bolje od zubne paste. Pušačima, kojima organizam gomila toksine i koji često imaju problema sa kašljem, preporučuje se da pojedu ujutro na prazan želudac jednu veliku kašiku kestenovog meda.

Med od drače

Dračin med (drača - bodljikavi listopadni grm) je kvalitetan med žute boje, koji se brzo kristalizuje. Bogat je acetil-holinom koji podstiče cirkulaciju. Pomaže u snižavanju štetnog holesterola, jača imunitet, pomaže kod problema sa disanjem, a koristi se i kao prevencija i u liječenju malignih bolesti. Koristi se i za liječenje impotencije.

Ujutro i uvečer pojedite 30 grama dračinog meda, a u toku dana još 40 grama.

Planinski med

Planinski med se dobija od nezagađenog planinskog bilja. Djeluje antimikrobno, čak i kad je razrijeđen. Koristite ga za jačanje imuniteta, kod problema s disanjem, kašlja, upale grla i sinusa.

U narodnoj medicini planinski med koristio se i za dezinfekciju kožnih upala i rana. Pomaže kod ginekoloških tegoba i upala izazvanih virusima i bakterijama.

Uzimajte kašiku ovog meda, jednom dnevno. Za jačanje organizma, najmanje pola sata prije doručka, popijte šoljicu toplog mlijeka zaslađenog planinskim medom.

Med od lavande

Lavandin med intenzivnog je okusa i mirisa, a može biti i tamnije i svijetlije boje. Među najljekovitijim je vrstama sa snažnim djelovanjem, omogućuje korištenje kalcija i željeza iz hrane. Posebno se preporučuje trudnicama i svima koji imaju manjak kalcija u organizmu, kod problema sa zubima i kostima, osteoporozom, povišenim krvnim pritiskom.

Prija organima za varenje, čisti pluća i umiruje kašalj. Ima umirujuće dejstvo i snažan je borac protiv nervoze, pa tako poboljšava kvalitet sna.

Pomaže u borbi sa blažim oblicima depresije.

Lavandin med ublažava simptome izazvane predmenstrualnim sindromom. Osobama sklonim polenskim alergijama savjetuje se svakodnevno uzimanje meda od lavande.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.