open-navfaktor-logo
search
Napadač Intera
"Stručni komentatori" tvrde da je Džeko spor, šta kaže zvanična stranica UEFA-e?
Kapiten fudbalske reprezentacije Bosne i Hercegovine Edin Džeko pružio je odličnu partiju u meču trećeg kola Lige prvaka.
21.10.2021. u 15:21
get url
text

Napadač Intera vodio je aktuelnog prvaka Italije do prve ovosezonske pobjede u evropskoj eliti, a u trijumf nad Sheriffom Dijamant je "ugradio" gol i asistenciju.

VEZANI TEKST - Je li Džeko uspio adekvatno zamijeniti Lukakua, šta kažu brojke?

Pogotkom iz 34. minute susreta na Giuseppe Meazzi Džeko je prekinuo trogodišnji golgeterski post u Ligi prvaka u kojoj je ove sezone odigrao 220 minuta.

Da mu godine (35) ne predstavljaju nikakvu prepreku najbolji bh. napadač potvrdio je i ove sezone kada je u vrhu Interovog napada zamijenio Romelua Lukakua, a u 11 nastupa u svim takmičenjima postigao je sedam golova i upisao tri asistencije.

Ne prođe dan u Italiji, a da se tamošnji mediji ne zapitaju da li je Džeko uspio nadomjestiti odlazak napadača čijom prodajom su Nerazzurri zaradili 115 miliona eura.

S obzirom na to da je učinak bh. napadača u ovoj sezoni mnogo bolji od Lukakuovog, fanovi belgijskog napadača, pa čak i oni među stručnim komentatorima stavljaju fokus na to da je Belgijanac brži od Zmaja.

Možda to i jeste istina, no zvanični podaci s UEFA-ine internet-stranice kažu da je Džeko na jednom meču Lige prvaka trčao 30,9 km/h, dok je najbrži sprint Lukakua iznosio 29,9 km/h.

Mnogi će možda reći da je razlika neznantna, no činjenica da je iskusni bh. napadač stariji sedam godina teško se može okarakterisati kao "neznatno".

Kad smo već kod ovih podataka, vrijedi reći da je najbrži Pjanićev trk iznosio 22,7 km/h. Poređenja radi, najbrže u ovosezonskom izdanju Lige prvaka trčao je Shakhtarov Marcos Antonio 38,6 km/h.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.