open-navfaktor-logo
search
Banja Luka
Straživuk optužen zbog prijetnji da će ubiti sutkinju
On je prvooptuženi u predmetu "Trezor" u kojem se sudi sedmočlanoj grupi za pljačku više od dva miliona maraka na štetu banaka, pošta i zaštitarskih agencija
20.06.2019. u 12:44
get url
text

Okružni sud u Banjoj Luci potvrdio je optužnicu protiv Siniše Straživuka zbog krivičnog djela napad na sudiju ili javnog tužioca. Optužnicu protiv njega je podiglo Posebno odjeljenje za suzbijanje korupcije, organizovanog i najtežih oblika privrednog kriminala Tužilaštva RS-a.

-Optuženom se stavlja na teret da je 3. novembra 2018. godine, putem internet aplikacije Viber ozbiljno zaprijetio ubistvom, upotrebom oružja, sutkinji Okružnog suda u Banjoj Luci. U periodu od 14.54 sati do 22.18 sati sa svog mobilnog telefona na njen mobilni telefon slao je poruke koje je ista shvatila kao ozbiljne prijetnje – navodi se u optužnici.

Dodaje se da je sutkinja za vrijeme upućivanja prijetećih poruka postupala kao predsjednik vijeća Posebnog odjeljenja za suzbijanje korupcije, organizovanog i najtežih oblika privrednog kriminala u krivičnom predmetu koji se vodi protiv optuženog i drugih lica, zbog krivičnog djela organizovani kriminal u vezi sa krivičnim djelom razbojništvo. Ročište o izjašnjenju optuženog o krivici zakazano je za 27. juna 2019. godine.
Straživuk je u uhapšen početkom novembra prošle godine zbog sumnje da je prijetio predsjednici sudskog vijeća u predmetu "Trezor", sutkinji Snježani Kudrić.

On je prvooptuženi u predmetu "Trezor" u kojem se sudi sedmočlanoj grupi za pljačku preko dva miliona maraka na štetu banaka, pošta i zaštitarskih agencija. Pored Straživuka, koji se u trenutku upućivanja prijetnji branio sa slobode, u ovom predmetu sudi se i Jovici Karaću, Aljoši Galiću, Milošu Mrđanu, Tomislavu Kneževiću, Željku Pavloviću i Đorđu Ćulumu. Optužnica ih tereti da su djelovali od 2008. do kraja 2011. godine na području Banje Luke, Prijedora i Skender Vakufa i počinili više krivičnih djela.

Nakon prijetnji, donesena je odluka da sudija Kudrić više neće suditi u ovom predmetu, te postupak treba krenuti ispočetka. Na ranijem ročištu na kojem se odlučivalo o pritvoru, sada optuženi Straživuk, je tvrdio da se on udvarao sudiji Kudrić, te da se nije radilo o prijetnjama.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.