open-navfaktor-logo
search
Norveška
Stravičan slučaj na sjeveru Evrope: Polarni medvjed izvukao čovjeka iz šatora i ubio ga
Jedan je muškarac umro nakon što ga je napao polarni medvjed u kampu Longyearbyen na otoku u norveškom arktičkom arhipelagu Svalbard.
29.08.2020. u 08:51
get url
text
Polarni medvjed ubio turistu u Norveškoj

Muškarac, kasnije identificiran kao Johan Jacobus Kootte iz Danske, proglašen je mrtvim odmah nakon što je dovezen u bolnicu, piše The Guardian.

Longyearbyen je najveće mjesto arhipelaga Svalbard, udaljenog oko 800 km od norveškog kopna. Medvjeda su nakon napada ubili lokalni stanovnici na parkingu u blizini aerodroma. Prema norveškim medijima, muškarac je bio u jednom od nekoliko šatora u kampu kad je iznenada napadnut.

Iako je na tom području od 1971. zabilježeno tek pet napada polarnih medvjeda sa smrtnim posljedicama, vlasti upozoravaju posjetitelje na opasnost i potiču sve koji će putovati tim krajem da budu oprezni i naoružani.

Na internet stranici kampa, putnicima se nalaže da se ne dovode u situacije koje mogu biti „opasne za ljude i za medvjede“.

Prema riječima glasnogovornika guvernera Svalbarda, policija je oko 3.50 ujutro obaviještena da je medvjed napao jednog čovjeka, te da je nedugo nakon toga ubijen na prilazu aerodromu.

- Istražujemo je li u vrijeme napada čuvar kampa bio u kampu. Nalazimo se na teritoriju medvjeda i oni predstavljaju opasnost za ljude - kazala je zamjenica guvernera Sølvi Elvedahl.

U vrijeme napada u kampu je bilo još šest osoba. Oni koji odsjedaju u kampu ne smiju nositi oružje, a ne preporučuje se ni upotreba baklji jer tokom ljeta medvjedi vrlo rijetko navraćaju u taj kraj. Pa ipak, u posljednje su ih vrijeme viđali češće.

Kako se kasnije saznalo, vlasnik kampa nedavno je kupio električnu ogradu za zaštitu od medvjeda.

Napad se dogodio nakon što su medvjedi viđeni nekoliko puta proteklih dana na području Svalbarda. Jedna ženka s dvoje mladunaca nakratko je viđena, ali ubrzo je pobjegla, a u utorak su primijećena još dva medvjeda.

Prema pisanju lokalnih medija, naučnici s obližnjeg univerziteta koji tu proučavaju floru i faunu, zbog opasnosti rijetko kad spavaju na otvorenom u šatorima. Pa ipak, ove sedmice Svalbard je zabilježio 200-tinjak posjetitelja koji su bili smješteni u kampu, hotelima ili gostionicama.

Posljednji napad polarnog medvjeda sa smrtnim ishodom zabilježen je 2011. godine kada je 17-godišnjeg Horatia Chapplea iz Salisburyja ubio medvjed na izletu koje je organiziralo Britansko školsko društvo za istraživanje.

Prije pet godina polarni je medvjed napao jednog češkog turistu i izvukao ga iz šatora, ali ubrzo su ga pucnjima iz pušaka otjerali drugi gosti, te je nesretni Čeh prošao samo s ogrebotinama po leđima.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.