Oluja Alex poharala je nekoliko sela oko grada Nice na francuskoj rivijeri. Pošto je helikopterom nadletio najteže pogođena područja, gradonačelnik Nice Christian Estrosi kazao je da je riječ o najgoroj poplavi u posljednjih više od stotinu godina.

- Brojne ceste i oko stotinu kuća potpuno su ili djelomično uništeni - rekao je za francuski TV kanal BFM.

VEZANI TEKST - Dramatične scene u Italiji: Strašna oluja odsjekla sela od svijeta, kuće tonu, ima mrtvih...

Na konferenciji za novinare francuski premijer Jean Castex nakon obilaska pogođenih područja, kazao je kako ga je "šokiralo ono što je vidio", dodavši kako strahuje da bi broj smrtno stradalih mogao biti i veći.

Po podacima kojima raspolažu vlasti, zasad je na području Francuske nestalo najmanje osam osoba. Među njima su i dvojica vatrogasaca čije je vozilo odnijela nabujala rijeka. Na TV snimkama iz obje zemalje vidi se da su vodene bujice razorile više saobraćajnica i cesta te srušile nekoliko mostova, a rijeke su se izlile iz svojih korita.

Lokalne su vlasti saopćile da su u Italiji smrtno stradale najmanje dvije osobe, jedan vatrogasac na kojega je palo drvo te muškarac 30-ih godina čiji je automobil završio u nabujaloj rijeci koja je odnijela dio ceste.

Zasad se još traga za još jednim italijanskim državljaninom, a 21 osoba, za koju se ranije strahovalo da je nestala, pronađena je i sada su svi na sigurnom. Među njima je bila i grupa njemačkih planinara.

Zvaničnici u Pijemontu izvijestili su o rekordnih 630 mm kiše, koliko je u samo 24 sata palo u Sambughettu, blizu granice sa Švicarskom. Regionalne vlasti Pijemonta pozvale su italijansku vladu da proglasi vanredno stanje nakon što je nivo rijeke Po u samo 24 sata porastao za tri metra.

Meteo France je izvijestio da je u mjestu Saint-Martin-Vesubieu u posljednja 24 sata palo 500 mm kiše, a u nekoliko okolnih gradova 400 mm oborina, što je ekvivalent količini kiše koja u ovo doba godine padne u tri mjeseca.