open-navfaktor-logo
search
Nejednakopravnost
Stranke okupljene u HNS-u imaju šest puta manje glasova, a isti broj pozicija kao probosanske stranke
Da svi građani u Bosni i Hercegovini po sadašnjem Ustavu i Izbornom zakonu nemaju jednaka prava, potvrdile su relevantne presude Evropskog suda za ljudska prava. Da se ta nejednakost dodatno produbi, svim silama se trudi Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) BiH.
08.12.2020. u 07:46
get url
text

- Nikakvi zakonski ili politički koraci koji bi otežali provedbu odluke "Sejdić-Finci" i ostalih odluka Evropskog suda za ljudska prava se ne bi smjeli poduzimati – upozorio je još jednom šef Delegacije Evropske unije (EU) u Ujedinjenim nacijama (UN) Silvio Gonzato tokom posljednjeg sastanka organiziranog u Vijeću sigurnosti UN-a povodom situacije u BiH.

VEZANI TEKST - Još jedan šamar iz Brisela: HDZ-ovci razočarani, u izmjenama Izbornog zakona nema mjesta za njihove zahtjeve

Uprkos vrlo jasnim i nedvosmislenim porukama EU-a, HDZBiH pokušava upravo suprotno, a to je da se provedbom odluke Ustavnog suda BiH u predmetu "Ljubić", i to na način koji odgovara toj stranci, dodatno oteža provedba presuda Suda iz Strazbura, te da se dodatno produbi nejednakost među svim građanima BiH.

Suprotno HDZ-ovoj mantri o "nejednakopravnosti hrvatskog naroda u BiH", u kojeg ubrajaju isključivo one Hrvate koji glasaju za tu stranku i uzak krug manjih stranaka sa hrvatskim etničkim predznakom, postojeća situacija zaista svjedoči o nejednakopravnosti, ali ne HDZ-ovog glasačkog tijela već Bošnjaka i onih Hrvata koji svoje političke stavove artikuliraju glasanjem za građanske stranke.

Tako, primjera radi, kadrovi HDZ-a BiH zauzimaju sve pozicije namijenjene Hrvatima u Vijeću ministara BiH, sve pozicije namijenjene Hrvatima u Vladi FBiH, gdje su još imenovali i ministricu iz reda srpskog naroda, a kadrovi te stranke popunjavaju i sve rukovodeće pozicije raspodijeljene po etničkom ključu.

O "nejednakopravnosti" u konzimiranju prava najbolje govori paralela sa rezultatima posljednjih Lokalnih izbora u BiH.

Sve bošnjačke i probosanske građanske stranke su na novembarskim izborima osvojile oko 750.000 glasova. S druge strane, sve stranke sa hrvatskim etničkim predznakom, okupljene u okvire nevladine organizacije Hrvatski narodni sabor (HNS), osvojile su oko 125.000 glasova.

To u praksi znači da na jedan glas za HDZBiH i satelite ide šest glasova za bošnjačke i probosanske stranke. Taj omjer se niti izbliza ne reflektira na raspodjelu pozicija u institucijama vlasti, gdje bošnjačke i probosanske stranke skupa imaju jednak broj pozicija kao HDZBiH.

VEZANI TEKST - Ovo su kadrovi kojima je istekao mandat: Bošnjaci "zakinuti", Hrvati privilegovani, SNSD-u se žuri

HDZ-ovim zahtjevima koji se odnose na izmjene Izbornog zakona BiH, u skladu sa njihovom specifičnom interpretacijom odluke Ustavnog suda BiH u predmetu "Ljubić", ta se nejednakopravnost nastoji dodatno produbiti i to na način da se Hrvatima iz kantona u kojima ta stranka nema značajniju podršku u potpunosti uskrati pravo da budu birani u Dom naroda Parlamenta FBiH.

Takve izmjene bi rezultirale HDZ-om BiH kao "ustavnom kategorijom", odnosno konstantom u vlasti na entitetskom i državnom nivou, gotovo neovisno o broju osvojenih glasova.

Uslijed sve glasnijih poziva međunarodne zajednice na potrebu izmjena Ustava i Izbornog zakona BiH, što se naročito odnosi na uvjete na evropskom putu, HDZBiH nastoji insistiranjem na tezi o "nejednakopravnosti Hrvata" u potpunosti sa stola ukloniti mogućnost da se prostor te stranke u izvršnoj vlasti prilagodi udjelu u broju glasova, odnosno da se reducira broj pozicija koje pripadaju kadrovima HDZ-a BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.