open-navfaktor-logo
search
Poruke s Kruga 99
Stranke koje idu u koaliciju s rušiteljima države nisu probosanske; Pretvaraju se da su se Dodik i Čović promijenili
Čini se da međunarodna zajednica, prvenstveno SAD i OHR, probosanskim strankama vide samo one stranke koje će ući u koaliciju s rušiteljima države, HDZ-om i SNSD-om, i ispuniti rušiteljima države njihove želje čime bi se okončao proces podjele države, i de facto i de jure, jer bi vremenom došlo i do teritorijalne reorganizacije kao što to HDZ izvjesno vrijeme spominje.
11.12.2022. u 15:07
get url
text
Bakir Izetbegović i Adil Kulenović

Kazala je ovo profesorica Dženana Delić na sesiji Kruga 99 posvećenoj nužnosti političkog savezništva državotvornih snaga BiH u procesu formiranja vlasti.

- Kako je moguće govoriti o stranakama koje ulaze u koaliciju s rušiteljima države kao državotvornim ili probosanskim - dodala je Delić.

Osvrnula se na predizbornu kampanju pa istakla da nijedna stranka sadašnje "Osmorke", s izuzetkom Damira Arnauta iz Naše stranke koji nije isključivao koaliciju sa HDZ-om, nije govorila da će ući u koaliciju s nekom od stranaka rušiteljima države.

To nije volja naroda

To je nazvala opasnom avanturom kao putem ka rušenju države koja je, kako se čuje, sponzorirana od strane dijela međunarodne zajednice.

- Sedam od osam stranaka "Osmorke" uputila se u opasnu avanturu i trebali su svoje glasače, ukljčujući i mene... Ja nisam glasala da mi se na pola države stvori NDH - dodala je Delić.

VEZANI TEKST - Nakon sastanka sa Dodikom: Nikšić odgovorio na optužbe da su izdajnici, evo šta je poručio

Istakla je i da se u javnosti uveliko rabi termin volja naroda i da se pod to "gura 'Osmorka'", ali da se "Osmorka" ne može smatrati pobjednikom na izborima već koalicijom nastalom nakon izbora.

- Iako nisam glasala za SDA želim biti objektivna i želim reći da se zna da je dobila najveći broj glasova kao pojedinačna stranka i na osnovu tih rezultata se može govoriti da je to volja naroda. Može li se voljom naroda nazvati to da Nermin Nikšić (predsjednik SDP-a, op.a.) bude premijer FBiH ako znamo da nije prošao ni na sopstvenoj kompenzacijskoj listi - rekla je Delić.

Ocijenila je i da je "davno bilo vrijeme da imamo našeg Albina Kurtija, a umjesto toga imamo osam dritana".

Uvodničar na ovoj današnjoj sesiji Kruga 99 bio je predsjednik Stranke demokratske akcije Bakir Izetbegović koji je u uvodu svog obraćanja podsjetio na genezu događaja koji uvjetuju današnju situaciju u BiH, posebno se osvrnuvši na procese koji utječu na odnos građanskog i etničkog principa.

Izetbegović o udruženom destruktivnom djelovanju

- Imamo vrlo dobre rezolucije evropskih parlamenata, imamo presude Evropskog suda za ljudska prava koje su sve na liniji građanskog principa i stvaranja normalne države – podsjetio je Izetbegović.

Ukazao je i na utjecaj geopolitičkih okolnosti na dešavanja u BiH i regionu, te na buđenje pretencije u trokutu BiH – Srbija – Hrvatska.

- 'Ruski svijet' i 'srpski svijet' su imena za vezane velikodržavne projekte koji su za sada na nivou kulturnog povezivanja, ali su oni najkonkretnije zaprijetili stabilnosti BiH, regiona i Evrope. Napad na Ukrajinu je prekretnica. Otpor Ukrajinaca i konsolidacija zapadnog svijeta su direktno vezani za stabilnost i budućnost regiona i BiH – izjavio je Izetbegović.

VEZANI TEKST - Izetbegović o formiranju vlasti: Jedino rješenje je triangl SDA-DF-SDP, ovo što sad gledamo je borba za vlast po svaku cijenu

Podsjetio je zatim na izazove sa kojima se BiH suočavala u proteklom mandatu, koji su, pored pandemije koronavirusa i migrantske krize, podrazumijevali i udruženo destruktivno djelovanje SNSD-a i HDZ-a.

- Pritisak SNSD-a je bio konkretniji i opasniji. Bio je to snažni udar na stabilnost i opstojnost države BiH. Ovaj udar je počeo da gubi potisak sa usporavanjem ruske agresije na Ukrajinu. HDZ-ov cilj je bio izdejstvovati izmjene Ustava i zakona koje bi ovjekovječile nesrazmjerno veliki utjecaj i udio u vlasti ove stranke na državnom i entitetskom nivou. Dio ovih ciljeva je ostvaren odlukom visokog predstavnika od 2. oktobra, na sami dan izbora. Ciljevi SNSD-a i HDZ-a nisu postignuti u cijelosti i oni će čekati pogodan trenutak – upozorio je Izetbegović.

Važan dio na putu ka ostvarivanju tog cilja, dodao je, bi mogao biti postignut uskoro zahvaljujući, kako je kazao, djelovanju dijela međunarodne zajednice i dijela probosanskog bloka kojem se žuri ući u vlast.

- To je podjela probosanskog bloka, njegovo reduciranje koje bi omogućilo da blok HDZ – SNSD, koji u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine ima manje od četvrtine ruku, zadrži dvije trećine pozicija u izvršnoj vlasti i dominaciju – kazao je Izetbegović.

Govoreći o djelovanju dijela međunarodne zajednice u BiH, Izetbegović je istaknuo postojanje namjernih pogrešnih tumačenja presuda Evropskog suda za ljudska prava u korist HDZ-a na način da se pravo ostalih i potpora ovih presuda građanskom principu pretvara u cementiranje pozicija HDZ-a.

VEZANI TEKST - Kulenović: Čini se da "Osmorka" nije uočila ključnu strategiju urušavanja države

- Dio međunarodne zajednice, u čije smo se principe i na čiju podršku smo se uzdali, prestao je da se bavi SNSD-om. HDZ je pomognut oktroisanjem, nametanjem izmjena Ustava FBiH i Izbornog zakona koje ga čine nedodirljivim. I taj dio međunarodne zajednice se usmjerio na pravljenje podjela u probosanskom bloku, odnosno na izbacivanje najjačeg, najiskusnijeg i najreferentnijeg dvojca SDA – DF – izjavio je Izetbegović.

Naglasio je Izetbegović da retrogradne i destruktivne politike u BiH neće nestati, ali da je pitanje trenda i koja od politika će nadjačati.

Vratiti jedinstvo u probosanskom bloku

- Probosanski blok ima punu dominaciju u zastupničkim domovima na državnom i federalnom nivou. To je 60 posto u Parlamentarnoj skupštini BiH i 80 posto u Parlamentu FBiH. Rješenjima nametnutim u Dejtonu snaga ovog bloka, iza kojeg stoji 60 posto birača, je sputana, ali ona može biti i unutar takvih rješenja bitno jača. Sprega SNSD – HDZ pokušava tu snagu tretirati kao 'bošnjačku', kako to definiše predsjednik HDZ-a, odnosno 'muslimansku', kako to namjerno uvredljivo definiše predsjednik SNSD-a, i pokušavaju je zbiti na taj način u bošnjačku kvotu od 33 posto pozicija i utjecaja u društvu. Dio međunarodne zajednice im u tome, nažalost, pomaže. Ali to sputavanje ne može se postići ako akteri u samom bloku na to ne pristanu zarad vlasti. Mogu se oduprijeti tome. U ovom času dio tog bloka organizovan u 'Osmorku' klizi u tom smjeru, u smjeru podjele i slabljenja bloka. Naravno, riječ je o borbi za vlast koja je zamijenila borbu za BiH – izjavio je Izetbegović.

Podsjetio je da unutar "Osmorke" samo SDP ima organizaciju na nivou cijele BiH, dok su sve ostale stranke lokalnog karaktera i dosega. Također je istaknuo da je suptilna psihološka dominacija bloka SNSD – HDZ već ostvarena.

VEZANI TEKST - O foteljama moguće krajem iduće sedmice: Evo šta su dogovorili SNSD i "Osmorka"

- Čović naređuje da DF ne može biti dio koalicija. Svi šute. Zaboravilo se na NATO. Svi se sada zaklinju u program, da oni nisu tu zbog fotelja već zbog programa, a onda se zaboravi pitati da li se odustaje od odluka kojima se prenose nadležnosti sa države na entitet, da li se namjerava nastaviti blokirati put ka NATO-u, da li se namjerava konačno dopustiti Bošnjacima da govore bosanski jezik u entitetu RS. To se stavlja u stranu i pretvaraju se da su se Dodik i Čović promijenili. Lažu i sebe i javnost – izjavio je Izetbegović.

Neophodno je, dodao je, vratiti jedinstvo u probosanskom bloku, što jedino može dati rezultat i pokrenuti zemlju u pravom smjeru.

- Zato kada SDA i DF, koji imaju kontrolni paket, kažu da ima ova stvar da se desi, ne treba to tretirati kao blokade. Mi tražimo da se već sutra naprave vlade koje će biti postavljene na dvije noge, da se ne ide ovako snishodljivo, ovako servilno, da se savijenog vrata ne ulazi u koalicije. Okosnica probosanske koalicije su tri najjače stranke SDA – SDP – DF. Svi drugi su dobrodošli. Ja ovakvu koaliciju zagovaram već godinama. Ona nema alternativu. Ne smijemo pristati na ovakvo reduciranje, da sami poništimo i prodamo ono što su glasači htjeli – kazao je Izetbegović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.