open-navfaktor-logo
search
Sjednica Glavnog odbora
Stranka za BiH usvojila politički program, izborni slogan i tekst tužbe protiv EU, Hrvatske i OHR-a
U Sarajevu je danas održana sjednica Glavnog odbora (GO) Stranke za Bosnu i Hercegovinu (SBiH) na kojoj je usvojen slogan s kojim će se ova stranka predstaviti na predstojećim Općim izborima, zakazanim za 2. oktobar.  
27.08.2022. u 19:16
get url
text
Stranka za BiH
Stranka za BiH

"Zajedno ZA jedno" nije samo slogan, kako je pojasnio predsjednik SBiH Semir Efendić, to je cilj. 

Glavni odbor usvojio je i politički program koji će Stranka za BiH ponuditi kroz svoj rad Bosancima i Hercegovcima.

Izborni program sadrži pet poluga promjena, a fokus je stavljen na stvarne potrebe građana i one projekte koji će doprinijeti boljem životu ljudi u ovoj zemlji, saopćeno je iz SBiH.  

Kako se u saopćenju navodi, programsku okosnicu SBiH čine - proizvodnja vlastite hrane i energije, unapređenje turizma, razvoj industrije i razvoj komunikacija. 

Kada je riječ o hrani, u programu je navedeno da BiH ima vlastite kapacitete za potpuno osiguranje potreba stanovništva, zbog čega je neophodno pokrenuti i osigurati vlastitu proizvodnju - pšenice, kukuruza i ostalih žitarica, mesa i mesnih proizvoda, mlijeka i mliječnih proizvoda, ulja, šećera i soli.

- U svrhu postizanja ciljeva energetski projekti od značaja su modernizacija termoelektrana Tuzla i Kakanj, reorganizacija Elektroprivrede BiH kroz formiranje proizvodnih cjelina, izgradnja novih hidroelektrana na rijekama visokog hidropotencijala, realizacija projekta 'Integralno korištenje i upravljanje hidro-turističkim potencijalima rijeke Bosne', te izgradnja vjetroparkova i solarnih elektrana. Dio programa je i razvoj komunikacija, dovršetak izgradnje autoputa na koridoru Vc, modernizacija i izgradnja željezničke pruge, proširenje kapaciteta i modernizacija aerodroma Sarajevo i Tuzla, izgradnja aerodroma Bihać i Visoko - navodi se u saopćenju. 

Na sjednici Glavnog odbora usvojen je tekst tužbe koju će SBiH, u ime građana BiH, podnijeti protiv Evropske unije, Republike Hrvatske i Ureda visokog predstavnika Christiana Schmidta. Tužba će biti upućena Evropskom sudu pravde.

U obrazloženju se, između ostalog, navodi da je u periodu 2020-2022. Republika Hrvatska vršila kontinuiranu političku i diplomatsku kampanju, kako bi nametnula izmjene Izbornog zakona Bosne i Hercegovine i time izmijenila njenu ustavnu strukturu. 

- U skladu sa Članom V, paragraf 1, u Aneksu 4 Sporazuma, članovi Predsjedništva BiH će biti direktno izabrani u oba entiteta. Ova odredba potvrđuje da su entiteti, a ne ‘konstituentni narodi’, osnovne jedinice  za izbor članova Predsjedništva. Stoga, ‘legitimno predstavljanje’ u ime ‘konstitutivnih naroda’, kao što to traži Republika Hrvatska, jeste potpuno lažna teza koja ide protiv duha ovog Ustava” - navodi se u tužbi. 

Kada je riječ o visokom predstavniku u BiH Shmidtu, iz SBiH navode da je počinio - prekršaj u najavi. 

- Visoki predstavnik nema mandat da unosi izmjene u ustavnu strukturu Bosne i Hercegovine uvodeći cenzus od tri posto u izborni proces, i time isključujući iz ovog procesa sve članove drugih etničkih grupa i sve građane koji svoj identitet artikuliraju u ne-etničkim terminima, lišavajući ih time njihovih temeljnih ljudskih prava, kao što je to definirano u aneksu 3 i Aneksu 4 Sporazuma - navodi su iz tužbe.

SBiH smatra kako implicitno "Evropska unija snosi odgovornost za kršenje Dejtonskog mirovnog sporazuma i međunarodnog prava od jedne od njenih članica - Republike Hrvatske".

S obzirom na hitnost situacije i predstojeće izbore u oktobru 2022. godine, Stranka za BiH od Evropskog suda pravde traži da proglasi sljedeće Privremene mjere zaštite - da Republika Hrvatska i njeni zvaničnici obustave sve mjere kojima bi nametnuli Izborni zakon u BiH kao suverenoj i nezavisnoj državi i članici Ujedinjenih nacija.

SBiH, istovremeno, traži da visoki predstavnik Christian Schmidt obustavi sve mjere kojima bi nametnuo Izborni zakon u BiH kao suverenoj i nezavisnoj državi i članici Ujedinjenih nacija.

Također, ova stranka traži da Evropska unija obustavi sve mjere da promovira i nametne Izborni zakon u BiH kao suverenoj i nezavisnoj državi i članici Ujedinjenih nacija, direktno i indirektno, putem svog agenta - Ureda visokog predstavnika Christian Schmidta.

Na sjednici Glavnog odbora SBiH predstavili su se svi nosioci lista za državni i federalni parlament, te skupštinu Kantona Sarajevo, navodi se u saopćenju.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.