open-navfaktor-logo
search
Puna demokratija
Stranka za BiH: Suštinskim izmjenama Ustava poništiti rezultate genocida i etničkog čišćenja
Kako bi dostigla demokratski standard Evropske unije čiji član želi postati, Bosna i Hercegovina bi trebala suštinsku ustavnu reformu koja bi poništila rezultate genocida i etničkog čišćenja, saopćili su iz Stranke za BiH.
02.10.2021. u 14:22
get url
text

- Kozmetičke ustavne izmjene koje dodatno produbljuju podjele nisu dobra rješenja za budućnost Bosne i Hercegovine. Evropski standard bi trebao biti puna demokratija, a nikako etničko predstavljanje koje vodi u nove tužbe pred Evropskim sudom za ljudska prava. Spominjanje tzv. Fuleovog modela ili rješenja na tragu Aprilskog paketa su već propali pokušaji izmjena Ustava koja su reducirala demokratiju i udaljavala Bosnu i Hercegovinu od Evrope i savremenog demokratskog svijeta - naveli su i dodali:

- Ako se borimo za pravo svakog pojedinca, što i jeste suština presuda Pilav-Sejdić-Finci, onda je i zaštićen svaki kolektiv kroz pojedinca. Obrnuto, zaštitom određene etničke grupe u jednom dijelu Bosne i Hercegovine, uvijek ostavlja članove te grupe bez prava u drugom dijelu države.

Iz SBiH ističu da je ustavna struktura današnje Bosne i Hercegovine rezultat udruženih zločinačkih poduhvata, etničkog čišćenja i genocida, što bi trebala biti polazna osnova za razgovore o ustavnim promjenama.

- Svako rješenje koje ne nudi poništavanje tih rezultata, nije rješenje, nego nastavak održavanja krize - zaključuju.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.