open-navfaktor-logo
search
Pokrenuta procedura
Stranka za BiH isključuje iz članstva načelnika Zavidovića i ministricu u Vladi ZDK
Općinski odbor Stranke za Bosnu i Hercegovinu Zavidovići pokrenuo je proceduru isključenja i brisanja iz članstva aktuelnog načelnika Zavidovića Hašima Mujanovića, vijećnika u Općinskom vijeću Arnesa Sinanovića i ministricu u Vladi Zeničko-dobojskog kantona Azru Šabanović.
11.03.2020. u 08:55
get url
text

Proces isključenja je uslijedio nakon provedenog postupka utvrđivanja odgovornosti zbog nesavjesnog i neovlaštenog utroška novčanih sredstava, zloupotrebe službenog pečata, falsifikovanja zvaničnih dokumenta i odluka, te prekoračenja i zloupotrebe funkcije predsjednika i blagajnika Općinskog savjeta Stranke za BiH Zavidovići.

- Gore navedena lica su u periodu vršenja povjerene im dužnosti u Općinskoj organizaciji Stranke za BiH Zavidovići u periodu od 2017. do 2018. godine nesavjeno i neovlašteno sklapali ugovore štetne po finansijsko poslovanje Stranke za BiH, neovlašteno raspolagali, trošili i vjerovatno prisvojili novčana sredstva (kupovina mobilnih aparata na račun Stranke, kupovina nafte i naftnih derivata na račun Stranke, naplata falsifikovanih putnih naloga od Stranke, naplata raznih fiskalnih računa za ugostiteljske usluge na račun Stranke) čime su počinili finansijku štetu Općinskoj organizaciji Stranke za BiH Zavidovići u ukupnom iznosu od 20.938,59 KM – navodi se u saopćenju Općinskog odbora Stranke za BiH Zavidovići.

Također najavljuju podnošenje prijava nadležnim pravosudnim institucijama, a ističe se da je i rukovodstvo stranke, predvođeno predsjednikom Amerom Jerlagićem, u više navrata pokušavalo pronaći rješenje za ovaj problem.

- S obzirom da je izostala bilo kakva reakcija ovog trojca, čak suprotno, prozivali su i optuživali druge kao krivce za njihova nedjela, Općinski savjet Stranke za BiH Zavidovići donio je odluku da se izvrši revizija i kontrola finansijskog i materijalnog poslovanja, čime se nedvosmisleno utvrdila zloupotreba stranačkih pozicija i neovlašteno raspolaganje finansijskim sredstvima, te da se zbog toga pokrene postupak isključenja ovih lica iz Stranke, kao i da se pokrene postupak kod nadležnog suda – navodi se u saopćenju.

Općinski odbor je uputio poziv navedenoj trojci da odstupe sa pozicija na koje su izabrani i imenovani.

Općinski savjet Stranke za BiH Zavidovići poziva Hašima Mujanovića, Arnesa Sinanovića i Azru Šabanović da izvrše povrat otuđene opreme, neovlašteno utrošenih novčanih sredstava, kao i da vrate, to jest napuste pozicije u organima vlasti na koje ih je predložila i postavila Stranke za BiH. Budite pošteni i vratite ono što nije vaše i što ne pripada vama – zaključuje se u saopćenju.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.