open-navfaktor-logo
search
Izlazne ankete
Stranka ukrajinskog predsjednika pobijedila na izborima
Zelenski, koji je u maju preuzeo funkciju predsjednika Ukrajine, raspisao je prijevremene izbore jer su većinu parlamenta činili njegovi protivnici, ograničavajući mu kapacitete za sprovođenje reformi
21.07.2019. u 23:04
get url
text

Stranka ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog ostvarila je pobjedu na danas održanim parlamentarnim izborima u toj zemlji, pokazuju izlazne ankete.

Prema anketama objavljenim nakon zatvaranja biračkih mjesta, pet stranaka će imati zastupnike u parlamentu, odnosno u Verhovnoj radi.

Stranka ukrajinskog predsjednika Sluga naroda trebala bi osvojiti između 42,7 i 44,4 posto glasova. Na drugom mjestu je Opoziciona platforma - za život sa između 11,5 i 12,5 posto glasoba, dok je na trećem stranka Evropska solidarnost bivšeg ukrajinskog predsjednika Petra Poroshenka sa 8,5 do 8,9 posto glasova.

Stranka bivše premijerke Julije Timoshenko osvojila je između 7,7 i 8,5 posto glasova, dok je stranka pop pjevača Svytoslava Vakarchuka Glas naroda na petom mjestu sa 6,5 posto glasova.

Zelenski, koji je u maju preuzeo funkciju predsjednika Ukrajine, raspisao je prijevremene izbore jer su većinu parlamenta činili njegovi protivnici, ograničavajući mu kapacitete za sprovođenje reformi.

Od 424 mandata, koliko su građani birali na izborima u nedjelju, 225 mjesta bira se po proporcionalnom, a 199 po većinskom sistemu.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.