open-navfaktor-logo
search
CIK odobrio
Stranka nekadašnjeg SNSD-ovog delegata tvrdi da nema 4.000 KM pa će kaznu platiti na rate
Stranka Zavičajni socijaldemokrati Mileta Marčete iz Drvara tvrdi da nemaju 4.000 KM za plaćanje kazne Centralnoj izbornoj komisiji (CIK) BiH pa će je platiti na rate. Njihovoj molbi za plaćanje na rate udovoljio je CIK BiH na svojoj posljednjoj sjednici.
24.08.2021. u 08:01
get url
text
Mile Marčeta

Molbu su uputili uz obrazloženje da "kao mala stranka nisu u mogućnosti uplatiti iznos kazne u cijelosti".

VEZANI TEKST - Ovo je općina u BiH u kojoj su gotovo svi građani kandidati na izborima

Ovih 4.000 KM platiti će u 12 rata, počev od 1. septembra.

Prema informcijama, Zavičajni demokrati su kažnjeni zbog nevođenja evidencija o prijemu članarina i priloga, evidencija o prihodima i rashodima, te zbog nedostavljanja finansijskih izvještaja.

Vanja Bjelica-Prutina, član CIK-a, na sjednici je prokomentirala da bi od naredne godine trebali razmotriti promjenu ove praksa odobravanja plaćanja kazni na rate, dodavši da je visina kazni relativno niska i nije odvraćajućeg karaktera.

Stava je da promjena prakse ne treba ići u pravcu da se ne dozvoli plaćanje na rate, već da se dozvoli tamo gdje zaista bude dokazano da bi isplata u jednom iznosu dovela do nemogućnosti finansijskog funkcionisanja stranke.

Inače, Mile Marčeta je u prošlom sazivu bio delegat SNSD-a u Domu naroda Parlamenta FBiH, a nakon isteka mandata je dobijao i "bijeli hljeb".

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.