Strani državljani koji u BiH ulaze zbog obavljanja poljoprivrednih radova, prilikom prelaska granice moraju posjedovati dokaz o vlasništvu nad poljoprivrednim zemljištem ili izjavu vlasnika poljoprivrednog zemljišta da osoba obavlja poljoprivredne radove na njegovom zemljištu.

Ranijim odlukama Vijeća ministara BiH zabrana ulaska stranih državljana u BiH ne primjenjuje se na zdravstvene radnike koji dolaze u BiH radi angažmana u struci, osobe koje zahtijevaju hitno medicinsko liječenje, prekogranične radnike, službe i timove Civilne zaštite i pripadnike vojnih snaga država članica Sjeveroatlantskog ugovora i ostalih država koje sudjeluju u Partnerstvu za mir i pripadnika Štaba NATO-a i EUFOR-a u Bosni i Hercegovini.

Također, zabrana ulaska ne odnosni se ni na strance koji imaju odobren stalni ili privremeni boravak u BiH, vozače i pratitelje u slučajevima prijenosa posmrtnih ostataka, posade teretnih vozila i brodova u međunarodnom prometu, čelnike država i članove njihovih delegacija čiji je dolazak i odlazak najavljen Graničnoj policiji BiH diplomatskim putem ili putem protokola mjerodavnog tijela BiH.

Zabrana se ne odnosi ni na tranzit stranaca radi povratka u zemlju uobičajenog boravka, bez zadržavanja na teritoriju BiH, strance koji imaju posebnu dozvolu za ulazak u Bosnu i Hercegovinu, boravak ili tranzit kroz BiH izdanu od Vijeća ministara BiH. Navedene osobe obvezne su pridržavati se i poštovati sve upute i naredbe nadležnih tijela Bosne i Hercegovine, odnosno epidemioloških i zdravstvenih službi, saopćeno je iz Granične policije BiH.