open-navfaktor-logo
search
Formiranje vlasti
Stranački dogovori: Čović i Dodik se sastaju u Mostaru
Danas je, podsjećanja radi, održan sastanak delegacija HDZ-a BiH i Stranke demokratske akcije (SDA) na temu izmjena izbornog zakonodavstva i formiranja federalne vlasti
14.11.2019. u 12:28
get url
text

Delegacije Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Bosne i Hercegovine i Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), predvođene predsjednicima tih stranaka Draganom Čovićem i Miloradom Dodikom, sastat će se u petak u Mostaru.

Danas je, podsjećanja radi, održan sastanak delegacija HDZ-a BiH i Stranke demokratske akcije (SDA) na temu izmjena izbornog zakonodavstva i formiranja federalne vlasti. Za 13.00 sati je zakazana sjednica zajedničkog kolegija oba doma Parlamentarne skupštine BiH, na kojoj bi se, između ostalog, trebalo razgovarati o deblokadi državne zakonodavne vlasti.

Na istu temu, ali i u kontekstu formiranja novog saziva Vijeća ministara BiH, Čović i Dodik trebali bi razgovarati sutra u Mostaru, a informaciju o održavanju tog sastanka danas je potvrdio predsjednik HDZ-a BiH.

Državna izvršna vlast nije formirana, iako je od održavanja Općih izbora prošlo više od godinu. Kamen spoticanja je u poštivanju vladavine prava, odnosno u slanju Godišnjeg nacionalnog programa (ANP), što je obaveza BiH na putu ka NATO-u, koji je utvrđen Zakonom o odbrani BiH, te relevantnim odlukama i strategijama Predsjedništva BiH. Tome se protivi SNSD, a upravo ta stranka blokira i rad zakonodavne vlasti.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.