VEZANI TEKST - Prekinut sastanak o statusu rudara Koncerna: Sindikat nezadovoljan ponuđenim rješenjima

- Nijedan rudar ne smije ostati bez posla - izjavio je jučer na press konferenciji federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić.

Direktor Elektroprivrede BiH Admir Andelija istakao je da je sindikalcima obećano da nijedan radnik neophodan rudnicima neće ostati bez ugovora o radu.

A šta o svemu kažu u Sindikatu?

- Nedostajalo je pozitivne atmosfere, počev od toga da su socijalni partneri kasnili na sastanak 20 minuta. Doživjeli smo da im citiramo neke stavke ranijih dogovora, a oni nas gledaju u oči i bez ustezanja kažu - nije tako bilo. Jedan dan iz Vlade FBiH i EPBiH kažu neće biti otpuštanja rudara, drugi dan kažu bit će, pa onda variraju brojke otpuštenih...

Sada su došli do cifre od 1.699 radnika. Oni ne odustaju od te ideje, hoće ljude poslati na biro. Kažu, to su radnici koji nisu u proizvodnji. Pa samo u Rudniku Breza ovim planom ostalo bi 80 jamskih radnika bez posla - kaže za Faktor Sinan Husić, predsjednik SSRRFBiH.

VEZANI TEKST - Husić: Nećemo prihvatiti otkaze preko noći, spremni smo doći i vozovima

Husić naglašava kako su socijalnim partnerima predložili da restruktuiranje rudnika uglja u sastavu Koncerna EPBiH na planu ljudskih resursa u vremenskom periodu 2021-2023. godine realizovati po ugledu na restruktuiranje na planu ljudskih resursa EPBiH iz 2003. i 2004.

- Imamo naznake da iz EPBiH žele ugroziti materijalna prava radnika koji ostanu u rudnicima. Šta će reći više od 5.000 radnika ako njihovih 1.699 kolega ostanu bez posla?

Pitamo Vladu FBiH i EPBiH zašto se ne omogući ljudima da se penzionišu, one iz uslužnih djelatnosti prekvalifikovati za proizvodne pogone, ponuditi podsticajne otpremnine zainteresovanim radnicima, uvezati staž bivšim pripadnicima Armije RBiH... Znači, ima načina, a ne smanjiti broj radnika isključivo otkazima - podvlači Husić.

Naš sagovornik kaže da je bilo i "niskih udaraca" na sastanku.

- Pitali su nas jesmo li mi rudari?! Pored mene u našoj delegaciji sjede palioci mina i bagerista, a oni postavljaju takvu vrstu pitanja. Ja sam prije 31 godinu pukom slučajnošću izbjegao da budem među poginulim komoratima u tragediji u rudniku Dobrnja-Mramor kada je živote izgubilo 180 naših kolega. I onda te propituju na ovakav način. Nije više bilo smisla razgovarati - s ljutnjom govori Husić.

VEZANI TEKST - Sindikat: Stotine rudara dalo živote za BiH, a sada se njihovim potomcima i prijateljima "nude" stečaj i otkaz

No, ni rudari nisu ostali dužni.

- Naravno, uzvratili smo oštro i argumentovano. Između ostalog, pitali smo socijalne partnere zašto se mehanizacija u rudnicima dovodi u loše stanje da bi se angažovala mehanizacija trećeg lica. Zaposleni u javnoj upravi traže naknadu za prijevoz, a radili su od kuće.

I onda nas pitaju - šta vi tražite? Ko zna, možda postoji skriveni plan, da se počnu sami zatvarati rudnici. Sigurno 90 posto ljudi koji su napunili 40 godina radnog staža i tako stekli taj prvi uvjet za penzionisanje radili su u proizvodnji cijeli radni vijek. U prvoj tački Sporazuma tražimo da EPBiH ispuni sve uvjete za penzionisanje ovih radnika - stav je Husića.

Ukoliko socijalni dijalog ne ponudi rješenje, Sindikat ima spremne poteze.

- Ne bude li dogovora, 20. maja u sedam sati počet će generalni štrajk u svih sedam rudnika koncerna. Također, uslijedit će masovniji protesti od onih održanih 1. maja - poručio je Husić.