open-navfaktor-logo
search
Odustaju od otkaza
Štrajk se prekida, zdravstvenim radnicima u Konjicu isplaćene dvije plaće
Zdravstvenim radnicima Doma zdravlja i Opće bolnice Konjic u utorak su isplaćene dvije plaće te će generalni štrajk u tim ustanovama biti prekinut, a doktori će odustati od najavljenih otkaza.
21.12.2021. u 21:17
get url
text

- Mi odustajemo od otkaza, nastavljamo s radom i pratimo dalji razvoj događaja, odnosno uplate doprinosa - kazala je za Fenu predsjednica podružnice Strukovnog sindikata doktora medicine i stomatologije Doma zdravlja i Opće bolnice Konjic Azra Mušinović.

VEZANI TEKST - Zdravstveni radnici iz Konjica dobit će plaće

Računi Opće bolnice i Doma zdravlja Konjic bili su blokirani zbog poreznog duga, pa zaposlenici nisu dobili plaće od augusta.

U generalni štrajk stupili su 26. novembra, a doktori Doma zdravlja Konjic najavili su otkaze ugovora o radu ukoliko se ne odblokiraju računi i ne uplate zaostale plaće.

I pored svega, poštujući Zakon o generalnom štrajku FBiH, zdravstveni radnici Doma zdravlja i Opće bolnice Konjic sve vrijeme liječili su pacijente.

Podsjećamo, kako je za Faktor kazao dr. Dženan Lepara, direktor Opće bolnice Konjic, na sastanku koji je održan sa menadžmentom Doma zdravlja i Opće bolnice Konjic dogovoreno je da u toku dana Porezna uprava Federacije BiH deblokira račune ovih zdravstvenih ustanova.

VEZANI TEKST - Zdravstveni radnici u Konjicu skinuli bijele mantile i prestali s radom

- Račun je deblokiran ugovorom o odgođenom plaćanju na šest mjeseci - kazao nam je kratko dr. Lepara.

Iz Porezne uprave Federacije BiH kazali su nam da su porezni obveznici, u ovom slučaju JU Dom zdravlja i Opća bolnica Konjic, sa njima zaključili sporazum o odgođenom plaćanju duga na period od šest mjeseci.

- Porezni obveznici dužni su da redovno izmiruju svoje tekuće obaveze - naveli su u Poreznoj upravi FBiH.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.