Štrajk i dalje traje: Uspostavljen dijalog doktora i Ministarstva zdravstva TK

objavljeno: 09.11.2017. u 14:40

Minstar zdravstva Tuzlanskog kantona Bahrudin Hadžiefendić održao je jučer sastanak sa predstavnicima Strukovnog sindikata doktora medicine i stomatologije TK. Iako još uvijek nema govora o prekidu štrajka doktora na području kantona u sindikatu smatraju da je održavanjem sastanka napravljen pomak.

Podsjećamo, odlukom suda Strukovni sindikat doktora medicine i stomatologije nije reprezentivan na TK i ne može voditi kolektivno pregovaranje. Advokat Strukovnog sindikata žalio se na ovu odluku, a štrajk je ipak organiziran, jer pomenuti sindikat na nivou Federacije BiH ima reprezentativnost.

- Nakon sedam godina, otkako postoji ovaj sindikat, jučer smo prvi puta priznati za socijalnog partnera u Tuzlanskom kantonu. Štrajk i dalje traje, jer je naš zahtjev potpisivanje kolektivnog ugovora na nivou FBiH, ali je ohrabrujuća činjenica da smo otvorili dijalog - kaže Admir Suljić, predsjednik Štrajkačkog odbora u TK i potpredsjednik Strukovnog sindikata doktora na nivou FBiH.

U Sarajevskom kantonu doktori su potpisali kolektivni ugovor i sada se očekuje potpisivanje u još jednom kantonu da bi se kolektivni ugovor prenio na nivo Federacije BiH.

- Na federalnom nivou pregovarali smo s resornim ministarstvom od februara. Potom smo zaključili da sve spustimo na nivo kantona. Nakon što najmanje dva kantona potpišu kolektivne ugovore pregovore ćemo vratiti na nivou FBiH. Na nivou FBiH bi bili zadovoljni s onim što su dobile kolege u Kantonu Sarajevo - kaže Admir Suljić.

Ministar Bahrudin Hadžiefendić kaže da je inicirao sastanak sa sindikatom i da je dogovoreno da se dijalog nastavi.

- Ostajemo u kontaktu i sigurno će biti novih sastanaka sa Strukovnim sindikatom doktora. Ništa ne možemo potpisati prije potpisivanja ugovora na federalnom nivou, a nadam se da će se u međuvremenu riješiti i problem reprezentativnosti sindikata na nivou našeg kantona - kaže ministar Hadžiefendić.