open-navfaktor-logo
search
Stav Sindikata
Štrajk Granične policije BiH zasad nije opcija: Vrhunac migrantske krize nam je pred vratima
Predstavnici sindikata na nivou institucija Bosne i Hercegovine u srijedu su imali sastanak u Vijeću ministara gdje je ih primio predsjedavajući Zoran Tegeltija. 
05.03.2020. u 11:11
get url
text

U kratkom saopćenju sa sastanka, kojem su prisustvovali i ministri Vjekoslav Bevanda (finansije i trezor), Fahrudin Radončić (sigurnosti) i Josip Grubeša (pravda), između ostalog je istaknuto “da neophodno da se prevaziđu nesporazumi te da je u ovom momentu prioritetno pitanje plaća i raspodjele istih”.

Prema riječima predsjednika Saveza sindikata policijskih organa (čine ga sindikati Granične policije BiH, Državne agencije za istrage i zaštitu BiH i Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH) Dragana Krvavca, razgovarano je mogućnostima iznalaženja rješenja za probleme sa kojima se susreću zaposleni u državnim institucijama BiH.

- Nakon osam godina ovo je prvi put da nas je primio predsjedavajući Vijeće ministara. Ova garnitura je pokazala da ima volju za popravljanje stanja u ovom segmentu. Utvrdile smo smjernice i to je dobar početak. Velike su razlike u plaćama i zato želimo da se radi na približavanju koeficijenata. Ne može se nekome povećati plaća za 200 KM, a nekome za 16 KM. Na to nećemo pristati. Želimo pravilnu raspodjelu novčanih sredstava – kazao je Krvavac za Faktor.

U javnosti se odmah počelo špekulisati da bi u slučaju nepostizanja dogovora i nepotpisivanja kolektivnog ugovora u konačnici moglo doći i do štrajka.

- Ne, nema govora o tome. Naravno, štrajk je uvijek jedna od opcija, obično posljednja. U situaciji kada nam je pred vratima eskalacija migrantske krize, štrajk bi bio kontraproduktivan. Graničnu policiju BiH očekuje velika iskušenja u ovoj godini, zbog čega smo za načelni dogovor i vjerujem da ćemo ga uskoro i postići.

Prije toga formirat će se radna grupa koju će činiti predstavnici Vijeća ministara i sindikata na nivou institucija BiH, a koja će raditi na sistemskom rješavanju otvorenih pitanja – istakao je Krvavac.

Dodao je da je to usaglašeni stav Saveza sindikata policijskih organa sa Sindikatom samostalnih državnih službenika i zaposlenika i Sindikatom uprave za indirektno oporezivanje čiji su predstavnici također prisustvovali sastanku u Vijeću ministara.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.