open-navfaktor-logo
search
Traže sastanak
Stotine radnika GIKIL-a pred zgradom Vlade FBiH, žele spriječiti zatvaranje firme
Kompanija GIKIL je do 15. novembra trebala dobiti okolinsku dozvolu od Federalnog ministarstva okoliša i turizma, međutim, zbog neispunjenja uvjeta, tu dozvolu nisu dobili, tako da je Federalna uprava za inspekcijske poslove najavila mogućnost zatvaranja kompanije
23.11.2018. u 11:45
get url
text

Oko 700 radnika Global ispat koksne industrije Lukavac (GIKIL), kao što je ranije najavljeno, okupilo se danas na protestima ispred zgrade Vlade FBIH. Naglašavaju kako "nema te sile" koja će zatvoriti kompaniju u kojoj rade.

Kompanija GIKIL je do 15. novembra trebala dobiti okolinsku dozvolu od Federalnog ministarstva okoliša i turizma, međutim, zbog neispunjenja uvjeta, tu dozvolu nisu dobili, tako da je Federalna uprava za inspekcijske poslove najavila mogućnost zatvaranja kompanije. GIKIL je trebao provesti 47 projekata potrebnih za dobijanje te dozvole, a do sada je realizirano svega njih 14.

Samo u ovoj godini, od maja do augusta, desila su se dva ekološka incidenta, a radilo se o ispuštanju otrovnih materija u rijeku Spreču, što je predstavljalo i potencijalnu opasnost za ljudske živote.

{$galerijaFotografija}

Jedan od radnika koji je došao na današnje proteste rekao nam je da u GIKIL-u radi 39 godfina i da bi uskoro trebao u penziju.

- Zatvaranje GIKIL-a bi značilo katastrofu ne samo za radnike, za njih 1.000, već i za općinu Lukavac, Tuzlanski kanton i sve one čija su radna mjesta naslonjena na GIKIL. Bio sam u ratu ranjavan dva puta, branio ovu državu, a sada treba da ostanem bez posla. Nećemo dozvoliti zatvaranje po cijenu života - poručio je radnik Avdo Mosorović.

Radnici su došli sa zastavama BiH i zastavama s ljiljanima, te transparentima. Povremeno uključuju sirene i zvižde.

Istovremeno, u zgradi ispred koje su se okupili radnici održava se sjednica Vlade FBIH, a uskoro se očekuje konferencija za novinare.

Okupljenima se obratio predsjednik sindikata GIKIL-a Mirsad Imamović. Obavijestio ih je da je predat zahtjev za razgovor sa nekim od predstavnika Vlade FBIH, a sve s ciljem prolongiranja zatvaranja GIKIL-a.

Vlada FBiH na današnjoj sjednici nije raspravljala o problemima u GIKIL-u, iako je bio najavljen dolazak nezadovoljnih radnika ove kompanije pred njihovu zgradu. Na upit novinara da li će se u vezi s ovim pitanjem obratiti neko iz Federalnog ministarstva okolišta i turizma, odnosno ministrica Edita Đapo, rečeno je da njeno sjedište nije u ovoj zgradi već u Uniprometu, nekoliko ulica dalje.

Protest radnika GIKIL 23.11.2018.
1 od 5
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.