Na poziv različitih palestinskih grupa, protestnoj šetnji u Gazi prisustvovale su stotine građana. Nosili su palestinske zastave i transparente sa natpisima protiv planirane izraelske aneksije. Govoreći u ime palestinskih grupa, član političkog biroa Palestinske demokratske unije Sadi Abid rekao je da odluka Izraela o "aneksiji" prijeti postojanju palestinskog naroda, protivi se međunarodnim zakonima o legitimitetu i dovodi palestinski narod do nove intifade.

Abid je pozvao na istragu pred Međunarodnim krivičnim sudom kako bi se Izrael kaznio zbog zločina nad palestinskim narodom. Izraelski premijer Benjamin Netanyahu formirao je s liderom opozicije Bennyjem Gantzom zajedničku Vladu Izraela, a obojica su pritom najavili da će od 1. jula ubrzati plan aneksije Jordanske doline i drugih teritorija na Zapadnoj obali na kojima su podignuta ilegalna jevrejska naselja.

Aneksija dolazi kao dio "Dogovora stoljeća" američkog predsjednika Donalda Trumpa, koji je objavljen 28. januara, a odnosi se na Jerusalem kao “nepodijeljeni glavni grad Izraela“ i priznaje izraelski suverenitet nad velikim dijelovima Zapadne obale. U planu se navodi uspostavljanje države Palestine poput arhipelaga povezanog mostovima i tunelima.

Palestinski zvaničnici tvrde da će prema američkom planu Izrael aneksirati 30 do 40 posto Zapadne obale, uključujući cijeli Istočni Jerusalem. Zapadna obala, uključujući Istočni Jerusalem, smatra se okupiranom teritorijom prema međunarodnom pravu, zbog čega su sva jevrejska naselja na toj teritoriji, kao i planirana aneksija, ilegalni.