Sahrana Abu Akleh će biti održana u četvrtak u Ramallahu, uz učešće palestinskog predsjednika Mahmouda Abbasa. Tijelo Abu Akleh prevezeno je u bolnicu Al-Najah u gradu Nablusu na Zapadnoj obali radi obdukcije.

Njene kolege i prijatelji su čekali ispred bolnice noseći njene fotografije.

Abu Akleh (51) preminula je nakon što je upucana dok je izvještavala o raciji izraelskih snaga u gradu Jeninu. Još jedan novinar, Ali al-Samoudi, pogođen je u leđa, saopćilo je palestinsko Ministarstvo zdravlja u srijedu.

VEZANI TEKST - Uznemirujući snimak - Novi zločin u Palestini: Izraelske snage ubile novinarku Al Jazeere

Televizijski kanal sa sjedištem u Kataru Al Jazeera optužio je izraelske snage za namjerno ubistvo novinarke te medijske kuće Shireen Abu Akleh na okupiranoj Zapadnoj obali.

U saopćenju Al Jazeere navodi se da je na Abu Akleh hladnokrvno ubijena od izraelskih snaga. Ubistvo je nazvano gnusnim zločinom, koji samo namjerava spriječiti medije u obavljanju njihove dužnosti.

Na objavljenim snimcima sa lica mjesta vidi se kako ljudi automobilom prebacuju novinarku Al Jazeere, dok je ona nosila novinarski prsluk.

Abu Akleh je rođena u Al-Qudsu (Jerusalem) 1971. godine i u protekle dvije i po decenije bila je jedna od novinarki Al Jazeere koja je pratila situaciju širom okupiranih palestinskih teritorija.

Diplomirala je novinarstvo i medije na jordanskom Univerzitetu Yarmouk.

Nakon diplomiranja, radila je za lokalne i međunarodne medijske agencije uključujući službeni "Palestine Voice" radio i Radio "Monte Carlo".