open-navfaktor-logo
search
Tenzije
Stotine izraelskih doseljenika upalo u kompleks Al-Akse
Stotine izraelskih doseljenika upali su u kompleks džamije Al-Aksa u okupiranom istočnom Al-Qudsu/Jerusalemu.
07.08.2022. u 14:02
get url
text

Iz Ureda islamskih vakufa kazali su da su doseljenici ušli u kompleks džamije kroz kapiju Al-Mugharbah pod zaštitom izraelske policije. Dodao je da je grupu doseljenika pratio i desničarski rabin Yehuda Glick.

Do upada doseljenika došlo je usred rastućih tenzija na palestinskim teritorijama zbog izraelskih zračnih napada na Pojas Gaze.

Izraelski ratni avioni nastavili su vazdušne napade na Pojas Gaze treći dan. Ministarstvo zdravlja Palestine saopštilo je da su u izraelskim napadima na Gazu ubijene 32 osobe, uključujući šestero djece i četiri žene, te da su ranjene 253 osobe.

Tenzije u regionu su porasle nakon napada izraelske vojske na okupirani grad Jenin na Zapadnoj obali 1. avgusta. Tada su izraelski vojnici ranili i potom pritvorili Bessama Saadija, čelnika Islamskog džihada u Jeninu

Izraelski premijer Yair Lapid izjavio je u nedjelju da će se vojna operacija u Pojasu Gaze nastaviti "koliko god bude potrebno".

Za muslimane Al-Aksa predstavlja treće najvažnije svetište, a jevreji tvrde kako su na tom mjestu nekada postojala dva jevrejska hrama.

Kompleks Al-Akse koji se prostire na 15 posto površine starog jezgra Al-Qudsa nalazi se pod izraelskom okupacijom, a predstavlja tačku spajanja tri najveće religije svijeta.

Izrael je okupirao istočni Al-Quds, gdje se nalazi Al-Aksa, tokom arapsko-izraelskog rata 1967. godine. Izrael je anektirao cijeli grad 1980. godine, a taj postupak međunarodna zajednica nikada nije priznala.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.