U momentu kada su se okupljali, izbili su sukobi policije i pripadnika desničarskih kontraprotestanata. Uhapšene su 82 osobe. 

Propalestinski marš u Londonu

Propalestinski marš (FOTO: Sky News)

Kako prenosi Sky News, kontraprotestanti su se sukobili s policijom u blizini podzemne stanice Westminster. Jedna grupa je viđena kako trči od Trgu parlamenta prema policijskim kombijima koji su blokirali put prema Westminsterskom mostu.

Uzvikivali su "Engleska dok ne umrem" i "hoćemo nazad zemlju" prije nego što su se sukobili sa oficirima, od kojih su mnogi morali staviti šljemove. POlicija je potvrdila da su ih uspjeli "zatvoriti", okruživši ih. 

Škotski prvi ministar optužio je ministra unutrašnjih poslova da "raspiruje vatru podjela". Dijeleći snimke sukoba u blizini Cenotafa, Humza Yousaf pozvao je Suellu Braverman da podnese ostavku.

Oglasili su se iz policije. 

- Ovi policajci su danas raspoređeni u centru Londona kako bi zaštitili ljude. Dočekali su ih nasiljem i maltretiranjem od strane kontraprosvjednika koji su na njih bacali flaše i druge projektile. Snažno ćemo odgovoriti na neprihvatljivu agresiju i nered - naveli su.

Saopćili su i da su uhapsili grupu demonstranata kod mosta, ali i da se dio preselio u Kinesku četvrt gdje su bacali "projektile" na policajce.

- Dodatni policajci su raspoređeni na područje kako bi identifikovali, locirali i pozabavili se onima koji su uključeni u incidente - dodaju iz policije.

London

Propalestinski marš je britanski premijer Rishi Sunak kritizirao kao nepoštovanje briga da bi mogao izazvati nasilje na dan sjećanja na ratne veterane.

"Nacionalni marš za Palestinu" je četvrti koji se održava u britanskoj prijestolnici od napada Hamasa na Izrael 7. oktobra, ali su ministri izjavili da bi ga trebalo otkazati jer se poklapa s Danom primirja, koji označava kraj Prvog svjetskog rata, i komemoracije za poginule u vojnim akcijama.

Policija je saopćila da će imati skoro 2.000 ljudi na dužnosti, obećavajući da će suzbiti svaki nered koji bi izazvali ili oni koji su uključeni u marš ili kontraprotest suprotstavljenih desničarskih grupa i veterana.

- Vjerujem da će ako se grupe okupe doći do ozbiljnih nereda - kazao je zamjenik pomoćnika komesara Laurence Taylor, nadležni zvaničnik.

- Policijska operacija ovog vikenda je ogromna - kazao je on novinarima, naglašavajući da će biti "izazovan i napet".

Postoji snažna podrška i simpatija za Izrael među zapadnim vladama, uključujući britansku, i brojnih građana zbog napada Hamasa. Izraelski odgovor također je, međutim, izazvao gnjev, s nedeljnim protestima u Londonu u kojima se traži prekid vatre.

Organizatori Palestinske kampanje solidarnosti saopćli su da će se subotnji marš kloniti ratnog spomenika Cenotaph u blizini Sunakovog ureda u Downing Streetu, a završit će se u američkoj ambasadi udaljenoj oko tri kilometra.

Ministrica unutrašnjih poslova Suella Braverman, zadužena za policiju, izazvala je kontroverzu nazivajući one koji protestuju demonstrantima mržnje, a Sunak je bio pod pritiskom svojih poslanika da je otpusti nakon što je optužila policiju za dvostruke standarde u pogledu načina na koji se ponašaju "propalestinske rulje".

VEZANI TEKST - Britanski premijer Sunak stigao u posjetu Izraelu: Stojimo uz vas

Sam premijer je rekao da je subotnji protest nepoštovanje vlasti, ali da bi mu trebalo dozvoliti da se nastavi, iako je rekao da će načelnika londonske policije smatrati odgovornim za zaštitu događaja sjećanja.

Zakonodavci su izrazili zabrinutost da će ekstremno desničarske grupe nastojati da tu priliku iskoriste kao izgovor za nasilje.

Stephen Yaxley-Lenon, bivši čelnik Engleske odbrambene lige, koja je organizirala često nasilne demonstracije protiv islama, pozvao je svoje pristalice na misu u glavnom gradu.

- Želimo pokazati svijetu da Britanci to nemaju. Dakle, nadam se da ću ove subote vidjeti što više vas u Londonu - rekao je Yaxley-Lennon, koji nosi ime Tommy Robinson, na video snimku na društvenim mrežama.