open-navfaktor-logo
search
Kosovski institut
Stotine građana tražilo pomoć: Analiza pokazala da voda u Dečanima nije zatrovana
Mikrobiološke analize uzoraka u slučaju trovanja stanovnika općine Dečani su negativne, potvrdila je Adnora Nurboja iz kosovskog Nacionalnog instituta za javno zdravlje (NIJZK), što znači da voda u ovoj općini nije zatrovana, objavio je portal KoSSev citirajući izjavu Nurboje za TV Klan Kosova.
14.07.2021. u 12:32
get url
text

Nurboja je najavila da će, uprkos ovim rezultatima, narednih dana uzorci ponovo biti uzeti na testiranje.

VEZANI TEKST - Vanredno stanje u kosovskoj općini Dečani: Stotine građana se otrovalo

Analize su, kako podsjeća KoSSev, rađene u mikrobiološkim laboratorijama NIJZK, kako bi se utvrdilo da li je ovaj slučaj povezan sa kontaminacijom.

Gradonačelnik Dečana Baškim Ramosaj je sinoć, nakon sastanka sa Štabom za upravljanje vanrednim situacijama i u skladu sa preporukama kosovskog instituta za javno zdravlje, saopćio da u ovoj općini od utorka funkcioniše vodosnabdijevanje.

On je, međutim, apelovao na građane da vodu koriste samo za sanitarne potrebe i da se voda za potrebe domaćinstva preporučuje za upotrebu tek nakon što se prokuha.

Na teritoriji Općine Dečani na snazi je odluka o vanrednom stanju, koja je donijeta nakon što je, prema informacijama iz medija, oko 900 građana Dečana zatražilo pomoć zbog sumnje na trovanje vodom, podsjeća KoSSev.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.