open-navfaktor-logo
search
Loš položaj
Stotine državnih policajaca protestovalo pred Parlamentom BiH
Stotine pripadnika policijskih agencija na nivou Bosne i Hercegovine protestovalo je danas ispred zgrade Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovne kako bi ukazali na loš finansijski položaj i ignoriranje institucija vlasti.
16.05.2022. u 13:29
get url
text

VEZANI TEKST - Sindikati o glasanju delegata: To je sistemsko ugnjetavanje zaposlenih, sve traje duže od 14 godina

Protest je organiziran za danas, tokom sjednice Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH, na čijem je dnevnom redu bilo i pitanje povećanja koeficijenta za obračun plaća.

Kako su istakli iz Saveza sindikata policijskih organa u Bosni i Hercegovini, kojeg čije sindikati Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), Granična policija Bosne i Hercegovine i Direkcija za koordinaciju policijskih tijela Bosne i Hercegovine, oni traže povećanje koeficijenta za obračun plaća do čina viši inspektor i zvanja stručni savjetnik.

Sindikati zahtijevaju i hitno usvajanje budžeta institucija BiH za 2022., i hitnu izmjenu odluke o naknadi troškova prijevoza na posao i s posla.

No danas Dom naroda neće riješiti pitanje povećanja plaća jer delegati nisu prihvatili da usvajanje izmjena i dopuna Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH ide po skraćenom postupku. Razlog tome je protivljenje četiri delegata iz RS-a. Delegati SNSD-a su i prošli put, kada se glasalo o hitnoj proceduri, bili protiv.

- Ovdje se radilo o situaciji da se pomogne najugroženijim zaposlenicima koji imaju 400-500 KM plaće – rekao je tada Dragan Krvavac, predsjednik Saveza sindikata policijskih organa u Bosni i Hercegovini.

Nakon toga su se odlučili na protest na dan kada bude nova sjednica Doma naroda, što se desilo danas.

{$galerijaFotografija}

Protesti policije ispred Parlamenta BiH, 16.05.2022.
1 od 8
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.