navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Koračajte bez poteškoća

Stopala vam se znoje i u sandalama: Ovi trikovi pomoći će da se riješite neugodnosti

Jedva smo čekali izuti zatvorenu obuću i uvući stopala u sandale, po mogućnosti s potpeticom, no svake godine zaboravljamo kako nošenje visokih potpetica ljeti, zbog vrućina, može biti nezgodno.

Objavljeno: 02.07.2021. u 17:54
get url
text

Bez obzira na to šti su otvorenije od cipela, stopalo se u sandalama jednako znoji, a jasno je i koliko to može otežati svaki korak.

U pomoć priskače osnivačica brenda za cipele Kaya Capriole, Emjee Smit, koja je otkrila nekoliko trikova koji će vam pomoći ako se noge znoje i u sandalama.

Koristite dezodorans

Možda vam zvuči neobično, ali ustvari se radi o najjednostavnijem načinu da prevenirate znojenje u visokim potpeticama. Emjee dodaje kako se nanosi isto kao i ispod ruke, u malim količinama.

- Ipak morate razmisliti koju ćete vrstu koristiti, a moj je savjet onaj bez boje i jakih mirisa kako na sandalama ne bi ostale mrlje, posebno ako se radi o skupim sandalama – dodala je.

Stopalu treba prostor

Nikada ne kupujte sandale s potpeticom ako su vam prevelike ili premale, uvijek mora biti dovoljno prostora za stopalo. Ako ste primijetili kako zvijezde ponekad na crvenom tepihu nose sandale koje izgledaju kao da su im malo prevelike, upravo je to odgovor – važno je ostaviti dovoljno prostora da se stopalo može slobodno pomicati u njima.

- Neće to samo spriječiti nastanak žuljeva, nego će dopustiti pristup zraku na tabanima, što je važno za sprečavanje znojenja. Ako nosite premale sandale, noge će se odmah početi znojiti – dodala je.

Na zatvorene sandale nosite čarape

Danas su lako dostupne, a pogodne su baš za nošenje laganih cipela, naravno kada se ne vide. Pa ako imate salonke, možete staviti čarapice i izbjeći znojenje, one se neće vidjeti, a vama će biti puno ugodnije.

Puder za stopala

Ako sandale nemaju otvor na prstima, onda razmislite o korištenju pudera koji će apsorbirati sav znoj sa stopala, a vi možete satima uživati u plesu.

- Ipak, morate ga koristiti samo ako vam se noge jako znoje, a ako imate sandale od nekog materijala, ne kože, puder ga može vremenom oštetiti - dodaje Smit.

Ne zaboravite piti vodu

Iznenađujuće, ali što više vode pijete, to ćete se manje znojiti.

- Kada zaboravite na tekućinu, organizam sam pokušava regulirati tjelesnu toplinu znojenjem. Ako popijete preporučenu količinu vode u danu, vjerovatno ćete primijetiti kako je problem manji, bez obzira kakvu vrstu obuće nosili – kaže Emjee.

Smanjite nivo stresa

Svi će se stručnjaci služiti kako povišen nivo stresa utječe na pojačano znojenje, pa i stopala. Ako ste pod stresom, umorni i anksiozni, možete i očekivati više znoja na sandalama. Stresa se možete riješiti mnogim tehnikama, a koriste i joga, šetnja, tjelesna vježba.

Kupujte kvalitetnu odjeću

Ako vam se stopala često znoje ili samo kada su u dodiru s nekim materijalima, razmislite koristite li kvalitetnu obuću. Prozračni materijali i otvoreni modeli najbolji su izbor.