open-navfaktor-logo
search
Oralno zdravlje
Stomatolozi otkrivaju 14 namirnica koje štite zube i sedam koje treba izbjegavati
Ako je vjerovati da smo ono što jedemo, onda je najbolje to provjeriti gledajući zdravlje usne šupljine.
17.03.2021. u 08:59
get url
text

Konzumiranjem raznih namirnica, osim što hranimo sebe, hranimo i bakterije u ustima.

Zdrave prehrambene navike i adekvatan izbor hrane pomažu u prevenciji nastanka karijesa i upale zubnog mesa i utječe na rast dobrih bakterija u ustima. Znate li koje namrinice pozitivno, a koje negativno djeluju na zdravlje usne šupljine?

Stomatolozi otkrivaju 14 namirnica koje pozitivno djeluju na zdravlje usne šupljine:

Jabuka – mehanički čisti zube, bogata je kalcijem i fosforom što djeluje na jačanje zuba. Sadrži i fluor koji sprečava karijes te štiti caklinu. Hrskavo voće i povrće poput mrkve, kruške ili celera prirodnim putem čisti i posvjetljuje zube.

Jagode - sadrže enzime koji izbjeljuju zube, čiste zubne naslage i sadrže vitamin C koji je odličan za zaštitu desni.

Celer - štiti zube, traži intenzivnije žvakanje koje stvara puno sline što neutralizira kariogene bakterije. Masira desne i čisti međuzubne prostore.

Nana - osvježava dah, jača desni te ima antiseptička svojstva. Posebno je poznato njeno protivupalno djelovanje.

Peršun - vrlo jak osvježivač daha te pomaže kod upale zubnog mesa.

Bijeli luk - snažna antibakterijska i protivupalna svojstva te pomaže kod upaljenih, crvenih i oteklih desni. Međutim, nije baš osvježivač daha.

Kadulja - sprečava zadah. Pogodna protiv upale, krvarenja i oticanja desni.

Cimet - pravi je borac protiv oralnih bakterija, pogotovo onih koje uzrokuju zadah.

Čajevac - djeluje antibakterijski te pomaže u regeneraciji tkiva usne šupljine.

Kokosovo ulje - sadrži laurinsku kiselinu koja uništava bakterije. Oblaže zubna tkiva i sluznicu te štiti od karijesa, plaka i naslaga.

Orašasti plodovi - osim što pomažu pri izbjeljivanju, potiču i proizvodnju sline koja snižava kiselost usta i na taj način djeluje protiv karijesa.

Sir - obiluje kalcijem te pojačava zaštitno djelovanje sline.

Aloe vera - nježno čisti zube i neutralizira bakterije. Umiruje tkivo i hladi, pa se preporučuje osobama koje imaju osjetljive desni ili su sklone upalama.

Soda bikarbona - djeluje protiv gljivica (npr. kandide) koje se pojavljuju na sluznici.

Postoje i neke namirice svojim sastavom i kiselinama mogu narušiti zdravlje zubi:

1. Čisti šećer.

2. Slatkiši.

3. Škrob u različitim oblicima.

4. Bezalkoholna gazirana pića.

5. Energetska pića.

6. Sokovi za razrjeđivanje.

7. Alkohol.

Interesantna činjenica je da, iako citrusno voće ima zdravstvene dobrobiti, veći unos agruma, u obliku sokova ili žvakanjem svježih plodova, može značajno uništiti zubnu caklinu. Naročito to važi za limun tako da je mit o izbjeljivanju zuba limunom potpuno netačan.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.