open-navfaktor-logo
search
Pritisci
Stomatološki fakultet na čelu s Muhamedom Ajanovićem prijeti medijima podnošenjem tužbi
Medicinski fakultet Univerziteta u Sarajevu oglasio se jučer saopćenjem za javnost te su dostavili i pismo dekanese prof. dr. Semre Čavaljuge koje je ona uputila dekanu Stomatološkog fakulteta prof. dr. Muhamedu Ajanoviću.
23.09.2020. u 12:33
get url
text

Saopćenje prof. dr. Čavaljuge, odnosno Medicinskog fakulteta, objavilo je nekoliko medija, među kojima i Faktor. 

Međutim, Stomatološki fakultet na čelu s Muhamedom Ajanovićem od Faktora traži da se saopćenje Medicinskog fakulteta izbriše, te nam je zaprijećeno tužbom. 

Menadžment Stomatologije iz sebi znanih razloga reagiranje na navode Medicinskog fakulteta Faktoru je uputio jutros, dok je reagiranje nekim drugim medijima upućeno još jučer. Mediji koji su objavili saopćenje Medicine nisu obrisali tekst, s tim da nismo upoznati da li je i njima zaprijećeno sa Stomatologije.

Saopćenje Medicine neće obrisati ni Faktor, iako nam se prijeti tužbom te se u e-mailu poslanom sa adrese [email protected] Faktoru spočitava da "već duže vrijeme provodi negativnu medijsku kampanju protiv Stomatološkog fakulteta sa klinikama i menadžmenta Stomatološkog fakulteta sa klinikama". Nemamo namjeru osporavati da se menadžment Stomatologije ili pojedini u menadžmetu tog fakulteta dobro razumiju u medijske hajke, pa možda i u pravosudne, ali bez obzira na najavu discipliniranja tužbom (smatrajte ovaj demant obavještenjem za podnošenje tužbe, navodi se u e-mailu), ostajemo pri tome da su dešavanja na UNSA od javnog interesa. 

VEZANI TEKST - Medicinski fakultet u Sarajevu: Pored svojih, imamo 1.000 studenata drugih fakulteta, a nismo dobili ni marku

Kao što javnost ima pravo da zna o "sukobu" Medicine i Stomatologije, iz ugla dekanese Čavaljuge, tako smatramo da javnost ima pravo znati kako na stvari gleda menadžment Stomatologije, pa i njihovo reagiranje na jučerašnje saopćenje Medicinskog fakulteta objavljujemo, uz napomenu da je u cijeloj priči ponajviše ugrožen interes studenata. 

Nepotpisani demantij sa Stomatologije na potpisano i opečaćeno pismo prof. dr. Semre Čavaljuge upućeno prof. dr. Muhamedu Ajanoviću prenosimo u nastavku bez bilo kakvih korekcija: 

- Poštovani,

Dopis Medicinskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu broj: 01-3-6539/20 od 21.09.2020. godine, a koji se odnosi na poslanu Obavijest o organizaciji nastave za narednu akademsku godinu – 2020/2021 želimo demantirati u cjelosti.

Do dana 31.12.2018. godine sve organizacione jedinice Univerziteta u Sarajevu su poslovale samostalno i imale su vlastite računu u poslovnim bankama. Sve organizacione jedinice su od strane Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo dobijale mjesečne tranše na ime izvođenje nastave studentima. Dio primljene tranše Stomatološki fakultet sa klinikama je uplaćivao na račun Medicinskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, a na osnovu potpisanog Ugovora o izvođenju nastave kao volje obje ugovorne strane i Izvještaja o realizovanoj nastavi na Medicinskom fakultetu. Sve obaveze do 31.12.2018. godine, do kada je Stomatološki fakultet sa klinikama primao tranše Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo, prema Medicinskom fakultetu su uredno izmirene, za što Stomatološki fakultet sa klinikama posjeduje urednu dokumentaciju. U Ugovoru potpisanom za izvođenje nastave u akademskoj 2018/2019 godine u članu 13. je navedeno da će se u slučaju integracije Univerziteta u Sarajevu  ugovor prilagoditi važećim propisima, 01.01.2019. godine se desila finansijaka integracija Univerziteta u Sarajevu.

Dana 01.01.2019. godine sve organizacione jedinice i Rektorat Univerziteta u Sarajevu prelaze na trezorsko poslovanje. Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo prestaje isplaćivati mjesečne tranše organizacionim jedinicama (fakultetima) i Rektoratu Univerziteta u Sarajevu. Ministarstvo finansija Kantona Sarajevo preuzima obavezu da iz sredstava Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo direktno isplaćuje plaću nastavnom i nenastavnom osoblju Univerziteta u Sarajevu. Takođe, od 01.01.2019. godine i prihodi od upisnina studenata prestaju biti vlastiti prihodi fakulteta i postaju dio budžeta Kantona Sarajevo. Plaće se isplaćuju na osnovu šiht listi koje se organizacione jedinice i Rektorat dostavljaju Univerzitetu u Sarajevu, koji unosi podatke za isplatu plaća. Stomatološki fakultet sa klinikama je u nekoliko navrata informisao Univerzitet u Sarajevu i Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo da prilikom izrade budžeta za 2019. godinu se mora voditi računa da je Stomatološki fakultet sa klinikama iz tranše Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo do 31.12.2018. godine plaćao izvođenje nastave Medicinskom fakultetu, što dalje neće biti u mogućnosti da realizuje, jer nema izvora finansiranja (prestala je isplata tranši i prihodi od upisnina su postali prihodi budžeta Kantona Sarajevo) iz kojih bi mogao to da radi.

U skladu sa članom 118. Zakona o visokom obrazovanju Kantona Sarajevo i članom 210. Statuta Univerziteta u Sarajevu regulisan je angažman nastavnika na drugoj organizacionoj jedinici u okviru iste visokoškolske ustanove. U tom smislu angažman akademskog osoblja se vrši bez zaključivanja ugovora između organizacionih jedinica, a na osnovu zahtjeva dekana organizacione jedinice i odluke Rektora Univerziteta u Sarajevu. Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo je u svom aktu od 13.11.2019. godine koje je uputilo Univerzitetu u Sarajevu, Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu i svim organizacionim jedinicama na jasan i precizan način ukazalo kako je to pitanje uređeno.

Stomatološki fakultet sa klinikama je postupajući prema uputama Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo u nekoliko navrata dostavljao zahtjev za angažman nastavnika Medicinskog fakulteta Univerzitetu u Sarajevu i Medicinskom fakultetu, čija procedura nije provedena do danas.

Gore navedene činjenice iznosimo u cilju istinitog informisanja javnosti na objavljeni tekst saopštenja Medicinskog fakulteta, a u svrhu zaštite digniteta Univerziteta u Sarajevu i Stomatološkog fakulteta sa klinikama.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.