open-navfaktor-logo
search
Ko je nadležan
Stomatološka služba u KS još nije kompjuterski uvezana, ljekari na svojim mobitelima pišu recepte
Stomatološka služba u svih devet domova zdravlja u Kantonu Sarajevo još nije kompjuterski uvezana u jedinstveni sistem, iako je Vlada KS za tu namjenu davno osigurala sredstva.
25.01.2023. u 08:28
get url
text

VEZANI TEKST - Radnici u zdravstvu održali štrajk upozorenja: Rok Vladi KS da uvaži zahtjeve ili stupaju u generalni štrajk

Kazala je to prekjučer tokom štrajka upozorenja radnika u zdravstvu KS dr. Nejra Šeta, zaposlena u JU Dom zdravlja KS.

- Zbog toga smo prinuđeni da na svojim mobilnim aplikacijama pišemo recepte - dodala je Šeta.

U JU Dom zdravlja KS rečeno nam je da se po ovom pitanju obratimo firmi MedIT, koja je zadužena za održavanje centralnog zdravstvenog informatičkog sistema, odnosno Zavodu zdravstvenog osiguranja (ZZO) KS. 

U ZZOKS pak kažu "da nabavka opreme spada u nadležnost zdravstvene ustanove i osnivača, odnosno Kantona Sarajevo".

- Kao što je u izjavi, na čiji komentar i pozivate, naznačeno, a što je u skladu i sa Zakonom o zdravstvenoj zaštiti, kapitalna ulaganja i investiciono održavanje je nadležnost osnivača, pa su za komentar na ovaj dio nadležni menadžment zdravstvene ustanove i predstavnici Vlade KS. Također, i zaključenim ugovorima između Zavoda i zdravstvenih ustanova regulisano je da su zdravstvene ustanove dužne osigurati materijalno-tehničke preduvjete (opremu i sl.) za implementaciju procesa informatizacije zdravstvenog sistema – navode iz ZZOKS.

Dodaju "da je ZZOKS, kao vlasnik i nosilac strateškog projekta informatizacije zdravstva u Kantonu Sarajevo, omogućio uvezivanje sva tri nivoa zdravstvene zaštite - primarni, sekundarni i tercijarni".

- Time je značajno unaprijeđena zdravstvena usluga koja se pruža pacijentu s jedne strane, a s druge strane, stvoreni su puno bolji uvjeti za dostupnost informacija, liječenje pacijenata i olakšavanje administrativnih procedura. Dakle, elektronski nalazi, elektronske uputnice, digitalizirani radiološki snimci, elektronski recepti te ostala dokumentacija u elektronskom obliku (otpusna pisma, razne potvrde i odobrenja, izvještaji i slično) uveliko svakodnevno funkcioniraju u Kantonu Sarajevo, te su isti u potpunosti međusobno uvezani, a čiji strogo kontrolirani pristup podacima je omogućen samo ovlaštenim zdravstvenim radnicima, srazmjerno pravilima zdravstvene struke i ovlaštenjima za pristup informacionom sistemu - stoji u odgovoru iz ZZOKS.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.