open-navfaktor-logo
search
Generalni sekretar NATO-a
Stoltenberg: Ukrajina mora ostati suverena ako želi ući u NATO
Da bi se Ukrajina jednog dana pridružila redovima NATO-a treba da ostane suverena i nezavisna, rekao je u srijedu generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg. 
30.11.2022. u 21:01
get url
text

Na pitanje na kraju sastanka ministara vanjskih poslova NATO-a u glavnom gradu Rumunije Bukureštu da li Ukrajina zaslužuje da se pridruži alijansi, Stoltenberg je rekao: "Ako Ukrajina ne može nastaviti kao suverena i nezavisna zemlja, onda naravno pitanje članstva ne može biti na stolu".

Govoreći na konferenciji za novinare, Stoltenberg je dodao da su saveznici iz NATO-a spremni da obezbijede Ukrajini napredne vojne materijale, municiju, gorivo i ono što joj je potrebno dok nastavi da se bori protiv ruskih snaga, javlja Anadolija. 

- Razvijamo i politička i praktična partnerstva sa Ukrajinom. Ovo će ojačati ukrajinske institucije i pomoći tranziciji sa standarda opreme iz sovjetskog doba na modernu doktrinu NATO standarda. Ovo je za Ukrajinu i za nas - rekao je Stoltenberg.

Prema riječima Stoltenberga tokom dvodnevnog sastanka NATO-a ministri vanjskih poslova su razgovarali o terorizmu, najdirektnijoj prijetnji bezbjednosti.

- To smo nedavno vidjeli u stravičnom napadu u Istanbulu. Ministri su se složili da moramo nastaviti naše napore u borbi protiv ove prijetnje - rekao je Stoltenberg.

U terorističkom bombaškom napadu 13. novembra na prepunoj ulici u Istanbulu poginulo je šest osoba i ranjena 81. Turska policija brzo je uhapsila bombaša i brojne osumnjičene saučesnike.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.