open-navfaktor-logo
search
NATO
Stoltenberg: Talibani neće dobiti priznanje međunarodne zajednice ako silom zauzmu Afganistan
Generalni sekretar Sjevernoatlantskog saveza (NATO) Jens Stoltenberg poručio je da talibani neće dobiti priznanje međunarodne zajednice ako silom preuzmu kontrolu vlasti u Afganistanu.
13.08.2021. u 21:38
get url
text

Stoltenberg je u pisanom saopćenju izrazio duboku zabrinutost zbog krize u Afganistanu te je saopćio da su članice NATO-a održale konsultativni sastanak o situaciji u toj zemlji.

- Cilj nam je da što možemo više podržimo afganistansku vladu i snage sigurnosti. Sigurnost našeg osoblja je najvažnija. Nastavljamo diplomatsko prisustvo u Kabulu - saopćio je Stoltenberg.

On je kazao da je NATO zabrinut zbog nasilja i kršenja ljudskih prava koja izazivaju talibani u Afganistanu.

- Talibani trebaju shvatiti da neće dobiti priznanje međunarodne zajednice ako zauzmu zemlju silom. Odlučni smo u podršci političkom rješavanju krize - poručio je Stoltenberg.

Sukobi u Afganistanu intenzivirani su nakon odluke Sjedinjenih Američkih Država o povlačenju vojske iz Afganistana i nakon neuspjeha mirovnih pregovora u Dohi. Pobunjenički talibanski pokret je zauzeo većinu periferija i proteklih dana se fokusirao na napade i preuzimanje kontrole u glavnim gradovima afganistanskih provincija.

Talibanski pokret je u proteklih osam dana preuzeo kontrolu u 18 glavnih gradova afganistanskih provincija. Afganistanska vlada trenutno kontrolira preostalih 16 provincija.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.