open-navfaktor-logo
search
NATO
Stoltenberg: Rusija danas koristi glad kao oružje u ratu protiv Ukrajine
Generalni sekretar NATO-a, Jens Stoltenberg, izjavio je kako Rusija danas koristi glad kao oružje u ratu protiv Ukrajine, i da stvori podjele i dalju nestabilnost među ostatkom svijeta.
26.11.2022. u 17:36
get url
text
get url
text

Stoltenberg se na samitu "Žito iz Ukrajine", organizovanom na inicijativu ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog, dotakao tragedije Holodomora, u kojoj je sovjetski režim primorao milione ljudi da umru od gladi na tlu Ukrajine u periodu 1932-1933.

- Danas Rusija koristi glad kao oružje u ratu protiv Ukrajine i da stvori podjele i dalju nestabilnost među ostatkom svijeta - naglasio je Stoltenberg.

Istakao je da pozdravlja napore saveznika iz NATO-a i Evropske unije da kopnenim putem transportuju hranu iz Ukrajine. Izrazio je zadovoljstvo ulogom Turske u produžetku Sporazuma o crnomorskom žitnom koridoru, prenosi agencija Anadolija.

- Posebno pozdravljam podršku naše NATO saveznice Turske da proširi Inicijativu za crnomorsko žito s Ujedinjenim nacijama. Kada sam se sastao s predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom u Istanbulu, vidio sam brodove sa žitaricama na Istanbulskom moreuzu. Iz ukrajinskih luka dostavljaju hranu, žito i đubrivo za ugrožene ljude kojima je hitno potrebno - kazao je Stoltenberg.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.