open-navfaktor-logo
search
Generalni sekretar NATO-a
Stoltenberg: Provokativna retorika u bh. entitetu RS izaziva ozbiljnu zabrinutost
Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg rekao je da podržavaju jedinstvo Bosne i Hercegovine, dodajući da provokativna retorika u bh. entitetu Republici Srpskoj izaziva ozbiljnu zabrinutost, javlja Anadolija.
23.11.2021. u 17:42
get url
text

Stoltenberg je u sjedištu NATO-a u Briselu primio premijera Crne Gore Zdravka Krivokapića.

U obraćanju na zajedničkoj konferenciji za novinare koja je održana nakon toga, Stoltenberg se osvrnuo i na vojnu koncentraciju Rusije u blizini ukrajinske granice te poručio da NATO i dalje pažljivo prati situaciju.

- Pozivamo Rusiju da prestane s provokacijama, smanji tenzije i bude transparentna u pogledu svojih vojnih aktivnosti - rekao je čelnik NATO-a.

Istakao je da je s Krivokapićem razgovarao i o situaciji na Zapadnom Balkanu.

- Saveznici snažno podržavaju suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine. Stoga provokativna retorika u Republici Srpskoj predstavlja ozbiljnu zabrinutost - rekao je Stoltenberg te dalje dodao:

- Zajedničke strukture Bosne i Hercegovine važne su za stabilnost države. Posebno su važne Oružane snage, jedna od najjačih multietničkih institucija u zemlji. NATO ostaje posvećen snažnom političkom dijalogu i praktičnoj saradnji s Bosnom i Hercegovinom i nastavlja podržavati reformske napore te zemlje - kazao je Stoltenberg.

Podsjetio je da je Crna Gora članica NATO-a od 2017. godine, što doprinosi stabilnosti regiona, a što i NATO snažno pozdravlja.

Krivokapić je izjavio da je Crna Gora pouzdan partner i da će do 2024. godine povećati izdatke za odbranu i doprinose u sklopu NATO-a.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.