open-navfaktor-logo
search
Počeli danas
Stoltenberg: Pregovori između afganistanske vlade i talibana prilika za mir
Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je da su mirovni pregovori između afganistanske vlade i talibana koji su počeli u Kataru prilika za mir i da tu priliku ne treba propustiti.
12.09.2020. u 13:00
get url
text

- Nakon višedecenijskih sukoba, ovi pregovori su najbolja prilika za mir. Moramo objeručke prihvatiti ovu priliku te nikada ne zaboraviti cilj, a to je zaustavljanje nasilja - rekao je Stoltenberg u obraćanju putem videokonferencije na svečanosti otvaranja unutarafganistanskih pregovora u Kataru.

Istakavši da NATO i njegovi partneri u posljednjih 19 godina ulažu velike napore u cilju očuvanja sigurnosti i razvoja Afganistana, dodao je kako ta zemlja više nije sigurno mjesto za strane teroriste.

- Stoga pozivamo Afganistance da ne propuste ovu priliku za postizanje mira - kazao je Stoltenberg.

Dugo najavljivani mirovni pregovori između talibanskih pobunjenika i afganistanske vlade počeli su u subotu u Dohi, glavnom gradu Katara. Glavni cilj pregovora dviju strana je okončanje dugogodišnjih oružanih sukoba u toj zemlji.

Šef afganistanskog mirovnog vijeća Abdullah Abdullah u uvodnom govoru je kazao da bi zaraćene strane - vlada i afganistanski talibani - konačno mogli sklopiti mirovni sporazum kojim bi se okončali oružani sukobi.

Pregovarački tim afganistanske vlade predvodi Masoom Stanekzai, bivši šef obavještajne službe, a talibane Mawlavi Abdul Hakim, vrhovni sudija ove oružane grupe i bliski pomoćnik čelnika talibana Haibatullaha Akhunzadaa. Pregovorima prisustvuju i američki državni sekretar Mike Pompeo i zamjenik čelnika talibana Mullah Baradar.

Pregovore je zvanično otvorio ministar vanjskih poslova Katara šeik Mohammed bin Abdulrahman Al Thani koji je tom prilikom kazao da zaraćene strane moraju po strani ostaviti međusobne podjele.

Zamjenik čelnika talibana Baradar poručio je da će njegova strana uložiti maksimalne napore kako bi pregovori bili uspješni.

VEZANI TEKST - Historijski mirovni pregovori između talibana i afganistanske vlade: Obje strane optimistične

Nakon zvanične ceremonije otvaranja, Fraidoon Khawzoon, glasnogovornik Abdullaha, izjavio je da će direktni razgovori, na kojima će obje strane prvi put sjediti licem u lice, započeti u ponedjeljak.

Razgovori, poznati kao unutarafganistanski pregovori, zacrtani su mirovnim sporazumom koji je SAD posredovao s talibanima, a potpisan je u februaru, također u Kataru. U to vrijeme dogovor je smatran najboljom šansom Afganistana da okonča više od četiri decenije rata.

Sporazum koji je Washington potpisao s talibanima ima za cilj okončanje dugotrajnog rata u Afganistanu i dovođenje američkih trupa kući, dok će unutarafganistanski pregovori trasirati mapu puta za poslijeratno društvo u Afganistanu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.