open-navfaktor-logo
search
Danas Samit
Stoltenberg nazvao Milanovića: U deklaraciji NATO-a ne spominju se "konstitutivni narodi" u BiH
Samit šefova država ili vlada 30 zemalja saveznica NATO-a završava danas poslijepodne, a kako piše Večernji list, Nacrt NATO-ovog dokumenta, zvanog "communique", spominje BiH u jednom dijelu u kojem se izričito spominje Dejtonski sporazum.
14.06.2021. u 10:29
get url
text

Spominje se i izborna reforma u BiH, kao nužnost koju treba dogovoriti i provesti, no konstitutivni narodi se izričito ne spominju.

List navodi kako je izjava hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića da Hrvatska neće podržati završnu deklaraciju današnjeg NATO samita u Briselu ako se ne promijeni formulacija koja govori o Bosni i Hercegovini, tj. ako se ne spomene Dejtonski sporazum i reforma izbornog zakonodavstva, urodila plodom. Kako ekskluzivno saznaje "Večernjak" u Briselu, kompromis je pronađen jučer popodne, nakon čega je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg nazvao Milanovića. 

Kompromis je, prema onome što su saznali, takav da se izričito spominje Dejtonski sporazum. Spominje se i izborna reforma u BiH, kao nužnost koju treba dogovoriti i provesti. Konstitutivni narodi se izričito ne spominju, tu je rezultat ovih pregovora u posljednji čas ostao neriješen.

Ranije je bila formulacija o dobrobiti građana, Hrvatska je tražila da se na tom mjestu spominje dobrobit konstitutivnih naroda i građana, a na kraju se ne spominju ni građani ni konstitutivni narodi, navodi "Večernjak".

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.