open-navfaktor-logo
search
Štitit će saveznike
Stoltenberg: NATO spreman razgovarati s Rusijom, vrata novim članicama ostaju otvorena
Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg rekao je da je Savez odlučio poslati ratne avione i ratne brodove u Baltičko more, Bugarsku i Rumuniju, te da razmatraju povećanje prisutnosti na istoku i zadržavanje borbenih jedinica na jugoistočnom krilu saveza.
24.01.2022. u 19:47
get url
text

Stoltenberg je na zajedničkoj konferenciji za novinare govorio sa švedskom ministricom vanjskih poslova Ann Linde i finskim ministrom vanjskih poslova Pekkom Haavistom u sjedištu NATO-a u Briselu, nakon sastanka na kojem se razgovaralo o vojnoj prisutnosti Rusije na ukrajinskoj granici i evropskoj sigurnosti.

Podsjetivši da će članice NATO-a poput Danske, Španije i Holandije poslati ratne avione i brodove u baltičku regiju, Bugarsku i Rumuniju, Stoltenberg je rekao kako "namjeravamo dodatno povećati našu prisutnost u istočnom dijelu saveza. To uključuje raspoređivanje dodatne NATO borbene jedinice".

Upitan planira li NATO poslati dodatne snage u zemlje jugoistočnog krila saveza, poput Rumunije, Bugarske i Turske, Stoltenberg je podsjetio da su povećali svoju prisutnost u Crnom moru kako bi prikupili više informacija, nadgledali regiju i kako bi procijeniti situaciju.

Jedinstvo i odlučnost u zaštiti saveznika

- Prisutnost NATO-a ograničena je u usporedbi s vojnim nagomilavanjem Rusije u Ukrajini i oko nje. Međutim, ova prisutnost je snažan signal za naše jedinstvo i našu odlučnost da zaštitimo saveznike. Razmišljamo i o povećanju prisutnosti na jugoistoku saveza. Razmišljamo i o mogućnosti borbenih grupa ne samo u baltičkoj regiji i Poljskoj, već i na jugoistoku saveza. Međutim, odluka još nije donesena. Procijenit ćemo i donijeti odluku kada za to dođe vrijeme - rekao je Stoltenberg.

Podsjetivši da je Rusija ponudila dva zasebna sporazuma NATO-u i SAD-u, Stoltenberg je rekao da se u prijedlogu upućenom NATO-u od saveza traži da ne prihvata ne samo zemlje bivšeg Sovjetskog Saveza, nego ni bilo koju novu članicu.

- Spremni smo sjesti s Rusijom i razgovarati o sigurnosnoj situaciji u Evropi, uključujući kontrolu naoružanja, transparentnost i situaciju u Ukrajini. Ali nismo spremni raspravljati o temeljnim načelima evropske sigurnosti. Na Finskoj je da se prijavi za članstvo u NATO-u. Sljedeću odluku donijet će Finska i 30 zemalja NATO-a. Isto vrijedi i za Švedsku - poručio je Stoltenberg.

Na pitanje u uvezi s prijedlogom Rusije da NATO "ni na koji način ne prima nove članice", čelni čevojek Saveza je odgovorio:

- Moja poruka je: NATO-ova vrata će ostati otvorena. Poštivat ćemo suverene i nezavisne odluke suverenih i nezavisnih zemalja poput Finske i Švedske o tome hoće li ili ne podnijeti zahtjev za članstvo u NATO-u.

Stoltenberg je također rekao da žele povećati saradnju sa Švedskom i Finskom. Švedska ministrica vanjskih poslova Linde i finski ministar vanjskih poslova Haavisto također su izjavili da će nastaviti svoje partnerstvo s NATO-om.

Nema povlačenja NATO-ovog osoblja u Kijevu

Stoltenberg je, na pitanje hoće li se dužnosnici NATO-a ili porodice u Ukrajini povući iz ove zemlje, naveo da u Kijevu postoje dva ureda NATO-a, te da nije donesena odluka o povlačenju zaposlenika.

U današnjem saopćenju NATO-a objavljeno je da je Danska poslala fregatu u Baltičko more i da se sprema poslati četiri aviona F-16 u Litvaniju. Španija planira poslati ratne avione u Bugarsku, kao i ratne brodove za pridruživanje NATO-ovim pomorskim snagama.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.