open-navfaktor-logo
search
Sekretar Alijanse
Stoltenberg: NATO mora podržati BiH i Gruziju koje su pod rizikom, moramo izbjeći sukob
Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg kazao je danas nakon sastanka ministra vanjskih poslova članica NATO-a da se članice NATO-a slažu da njeni avioni ne bi trebalo da lete u zračnom prostoru Ukrajine i da njene trupe ne bi trebalo da budu prisutne na zemlji u Ukrajini tokom sukoba sa Rusijom.
04.03.2022. u 14:37
get url
text

Istakao je da su ministri razmatrali odgovor na krizu i dugoročne posljedice po sigurnost.

- Osnažili smo svoje snage na moru, kopnu i u zraku. Saveznici su poslali još hiljade trupa na istočne granice i prvi put aktiviramo NATO snage za brzo djelovanje. Imamo više od 130 aviona u stanju visoke pripravnosti kao i 200 brodova od sjevera do Sredozemlja. Nastojat ćemo zaštititi svaki pedalj svog teritorija - rekao je Stoltenberg.

Invaziju na Ukrajini nazvao je "Putinovim ratom".

- Ovo je rat Vladimira Putina. Onaj koji je odabrao, isplanirao i vodi rat protiv mirne zemlje. Pozivamo ga da zaustavi ovaj rat i povuče sve svoje snage iz Ukrajine bez uvjeta i upusti se u iskrene diplomatske napore - naglasio je generalni sekretar NATO-a.

Naglašava da NATO ne želi rat s Rusijom.

- Ambicija Rusije je ponovno uspostaviti sferu interesa i uskratiti pravo drugim zemljama na odabir vlastitog puta. Stoga, NATO mora podržati Gruziju i BiH, zemlje koje su pod rizikom. Ovaj rat je uspostavio novo normalno za našu sigurnost. Moramo izbjeći sukob u budućim godinama. Puno je toga na kocki - zaključio je Stoltenberg.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.