VEZANI TEKST - Vučić rekao da sile zaštitnice Kosova žele otjerati Srbe s Kosova

Stoltenberg je istu poruku poslao i nakon sastanka koji je prethodno imao sa predsjednikom Srbije Aleksandarom Vučićem, uoči sutrašnjeg dijaloga na visokom nivou u Briselu uz posredovanje Evropske unije.

Šef NATO-a je, na konferenciji za novinare sa Kurtijem, kazao da pozdravlja poboljašanje situacije na terenu na sjeveru Kosova, kao i da treba izbeći bilo kakvu vrstu eskalacije. Istakao je da KFOR ima redovne patrole i na sjeveru Kosova i da samo njihovo prisustvo doprinosi deeskalaciji situacije. Dodao je da u slučaju potrebe trupe mogu biti i povećane.

- Naše djelovanje će biti proporcionalno, odmjereno, jasno i učinićemo sve što je potrebno da spriječimo bilo kakvu vrstu eskalacije kako bi smo osigurali slobodu kretanja i sigurnost svih zajednica na Kosovu - naglasio je Stoltenberg.

Ohrabrio je sve strane da izbjegnu svaku retoriku mržnje i da sva nerješena pitanja riješe putem dijaloga.

- To isto sam rekao i predsjedniku Vučiću - kazao je Stoltenberg, dodavši da je neutralnost važna za uspijeh misije i da je za NATO važno da Priština i Beograd pronađu rješenje kroz dijalog.

VEZANI TEKST - Sirene za uzbunu i barikade na sjeveru Kosova, Hoti obrazložio: Zbog lažnih vijesti

Stoltenberg je podsjetio da KFOR ima više od 3.700 trupa iz 20 zemalja NATO-a i iz sedam partnerskih država, te da je potpuno posvećen svom mandatu prema Rezoluciji 1244 Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija.

On je pozvao srbijanske i kosovske lidere da pokažu fleksibilnost i uključe se u konstruktivan razgovor na predstojećem sastanku jer je dijalog Beograda i Prištine uz posredovanje EU pravi put za pronalaženje rješenja.

Premijer Kurti je je rekao da su odluke Vlade Kosova o reciprocitetu na lične karte iz Srbije te o preregistraciji ilegalnih tablica sa oznakama kosovskih gradova na RKS tablice zakonite i ustavne.

- Mi smo oduku o preregistraciji ilegalnih tablica donijeli u junu. U tom pravcu pokrenuli smo kampanju da informišemo srpske građane, uveli smo olakšice, neće biti plaćanja taksi i carine - kazao je Kurti.

Dodao je da se Srbija 2018. godine složila da neće više proizvoditi takve tablice, te da se četiri godine kasnije implementira ono što je zakonsko.

- Nema drugog načina i smatram da je to u korist svih - kazao je Kurti.

VEZANI TEKST - Kurti: Odluka o reciprocitetu se odgađa čim se uklone sve barikade na sjeveru Kosova

Istakao je i da Kosovo ima profesionalnu policiju, dok su s druge strane na sjeveru ilegalne srpske strukture, koje su se pretvorile u bande. Premijer je poručio da Kosovo ima nultu toleranciju prema kriminalu i korupciji, te da su do sada uhapšene desetine kriminalaca iz organizovanih kriminalnih grupa u kojima ima i Albanaca i Srba.

Kurti je kazao da Kosovo dijeli evroatlantske vrijednosti sa NATO i EU i da traži članstvo u NATO-u. Izrazio je duboku zahvalnost NATO-u koji na Kosovu osigurava mir i stabilnost. Naglasio je da su zahvaljujući odličnoj saradnji sa KFOR-om, Kosovske sigurnosne snage postigle visok nivo spremnosti, pa su učestvovale i u mirovnim misijama, kao što je bila ona u Afganistanu.

Kosovski premijer je naglasio da su prijetnje i izazovi s kojima se suočava danas NATO, iste i za Kosovo zbog štetne agende Rusije na Zapadnom Balkanu.

Prethodno je predsjednik Srbije Vučić nakon sastanka sa Soltenbergom rekao da Srbija poštuje misiju KFOR-a, što ne znači da se sve stvari moraju posmatrati iz iste perspektive. Kazao je da je kritične večeri, 31. jula, načelnik Generalštaba Vojske Srbije po njegovom naređenju stupio u kontakt sa komandantom KFOR-a, što je značajno utjecalo na smirivanje tenzija i na ublažavanje krize na sjeveru Kosova.

Vučić je, također, kazao da će sutra razgovori u Briselu biti teški, pošto Beograd i Priština gotovo ni u čemu nisu saglasni.

VEZANI TEKST - Ministar Svecla: U nedjeljnim događajima povrijeđeno 11 građana Kosova

Istakao je opredeljenost Srbije za poštivanje međunarodnog prava, uključujući rezolucije Ujedinjenih nacija i Briselski sporazum o principima normalizacije odnosa.

Pohvalio je ulogu KFOR-a u osiguravanju stabilnosti u regiji i istakao da Srbija uz očuvanje neutralnosti namjerava da ojača saradnju s NATO-om i izbjegne eskalaciju.

Lokalni Srbi su 31. jula postavili blokade na putevima na sjeveru Kosova u znak protesta zbog najave početka primjene mjere reciprociteta na lične karte, odnosno izdavanja ulazno-izlaznih dokumenata za državljane Srbije koji ulaze na Kosovo, kao i o početku preregistracije srbijanskih tablica sa oznakama gradova Kosova na RKS tablice. Nakon diplomatske intervencije Sjedinjenih Američkih Država, Vlada Kosova je odlučila da sprovođenje tih odluka odloži za 1. septembar.