open-navfaktor-logo
search
Zadovoljan i ponosan
Stolar od starog automobila napravio drveni kamionet
Metin Tercan, stolar iz sjevernog turskog grada Rizea, na orginalan način pokazao je svoje stolarsko umijeće tako što je stari automobil transformisao u kamionet koji je potpunosti napravio od drveta.
06.07.2021. u 14:13
get url
text

Tercan, dugogodišnji stolar u mjestu Guneysu, u istočnoj crnomorskoj regiji, pronašao je automobil proizveden 1988. godine, čiju je već zastarjelu karoseriju dao na otpad, sačuvao je zdravi motor, a potom se odlučio na nesvakidašnji korak. Od malog automobila napravio je kamionet, a jedini materijal koji je koristio bio je drvo.

U svojoj maloj stolarskoj radnji Tercan je 18 mjeseci radio na drvenom kamionetu, praveći šasiju, poklopac motora, kućište, točkove (felge), vrata... Nakon 1,5 godinu vrijednog rada te utrošenih 50.000 lira (oko 5.000 eura) uspio ga je podići na točkove. Njegov poduhvat naišao je na veliko interesovanje i na društvenim mrežama.

Tercan ističe kako je od oca naslijedio stolarski zanat, a inače pravi namještaj.

Bez ijednog eksera

Govoreći o tome kako je tekao cijeli ovaj proces, Tercan priča kako je na kamionetu radio na osnovu onoga što je zamislio u svojoj glavi, bez da je projekat prethodno stavio na papir.

- U svojoj glavi sam počeo dizajnirati. Ništa prije toga nisam stavio na papir. Da sam to uradio možda bi ispalo drugačije. Sve je trajalo 18 mjeseci, s projektom bi možda trajalo pet mjeseci manje. Neke dijelove sam mijenjao četiri i više puta. Sve je od drveta, šasija je drvena, samo pričvršćena čelikom. Sve sam na kraju uspio sklopiti i spojiti motor - priča Tercan.

Pojašnjava kako je tokom izrade kamioneta vršena impregnacija, odnosno postupak promakanja drveta raznim hemijskim tvarima radi zaštite od vlage i štetočina.

- U cijelom automobilu nema niti jedan ekser, na nekim dijelovima postoje samo šarafi. Svi dijelovi od drveta su isprepleteni - pojašnjava Tercan.

Dodaje kako su ga prijatelji upozoravali da automobil ne ostavlja na kiši, a on tvrdi da to za ovaj automobil, iako je od drveta, ne predstavlja problem.

- Vijek ovog vozila u vodi je 1,5 puta duži od automobila od lima. Može ostati 20 godina u vodi, poslije toga će opet biti isti automobil. Kiša, snijeg za njega ne predstavljaju problem - ističe Tercan.

Zadovoljan je i ponosan što je uspio napraviti drugačiji i vrlo autentičan automobil.

Ponude iz inostranstva

Navodi kako je već imao veliki broj ponuda da proda svoj drveni kamionet.

- Bilo je mušterija iz inostranstva, Njemačke, Velike Britanije. Ranije sam odbijao o tome i razgovarati, međutim sada sam spreman dati ga nekome ko će ga dobro paziti i čuvati. Imao sam čak ponude da zamijenim za model 2020 - priča Tercan.

U izradi kamioneta koristio je četiri različite vrste drveta, a već planira od drveta napraviti i terenca.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.