open-navfaktor-logo
search
Velikan na koljenima
Stojanović: KK Bosna je moja, Konakovićeva i Avdićeva velika sramota, to je i političko i pitanje patriotizma
Košarkaški klub Bosna, jedan od simbola Sarajeva, sljedeće sezone igrat će u nižem rangu bosanskohercegovačke košarke, s obzirom na to da se nalazi među tri ekipe koje u ovoj takmičarskoj godini nisu uspjele sačuvati status u prvenstvu BiH za košarkaše.
28.04.2022. u 19:12
get url
text

April je mjesec ponosa i užasa za Bosnu. Klub je u ovom mjesecu proslavio 70. rođendan, a 5. aprila obilježena je i 43. godišnjica od osvajanja titule prvaka Evrope.

Bivši prvak Starog kontinenta je na koljenima, a nije ni čudo kad nema riješeno pitanje finansiranja pa isključivo ovisi od nečije "sadake". Vidjelo se to i u ovoj sezoni kada je klub obustavljao aktivnosti, a nalazio se i u situaciji da zbog duga od 1.200 KM službenim licima odigravanje utakmice dovede u pitanje.

VEZANI TEKST - Stojanović tražio, Avdić odgovorio: Kanton Sarajevo nema dva miliona KM za KK Bosna
 

Početkom ove godine zastupnik u Skupštini Kantona Sarajevo Igor Stojanović (SDP) uputio je inicijativu da se za Bosnu u budžetu odvoji dva miliona KM. Iz Ministarstva kulture i sporta KS na čijem čelu je Samir Avdić (NiP) stigao je odgovor da ne postoji stavka za te namjene.

- Rješenje je da u narednom budžetu to ponovo bude prijedlog, a u slučaju da Ministarstvo ponovo odbije, da na amandman većine zastupnika postane otvorena stavka u budžetu koja će biti osnov za podizanje Bosne i rezultata košarkaškog kluba - rekao je u razgovoru za Faktor Igor Stojanović, kazavši da idu izbori, da ne zna da li će u narednom mandatu biti zastupnik, ali da svakako od inicijative neće odustati, pod uvjetom da ponovo dobije povjerenje građana.

Stojanović, bivši košarkaš Bosne, ističe da košarka u odnosu na fudbal nema sistem nagrađivanja za rezultate i da ovisi od ulaganja isključivo sredine u kojoj egzistira.

- Mi pokazujemo na kojem je nivou naš odnos prema bivšem evropskom prvaku tako što smo ove godine uspjeli da izdvojimo nekih 120.000 KM. Za poređenje, Milorad Dodik je ove godine uspio iz raznih izvora da osigura blizu 2,5 miliona eura za Igokeu. Split, Zadar, svi u budžetima grada imaju po 750.000 eura za svoje egzistiranje i pri tome jedva opstaju u ABA ligi. Moramo shvatiti šta se dešava u sportskim tokovima, koji su to iznosi novca i trebamo se odrediti naspram vrijednosti. Nemam nikakvu dilemu da ovaj grad mora imati taj klub, da ne kažem da je Sarajevo 14 godina bez učesnika u ABA ligi - kaže Stojanović.

- Za mene je to i političko pitanje. Ne mogu prihvatiti da Laktaši mogu izdvojiti više novca za klub, napraviti dvoranu, predstavljati Bosnu i Hercegovinu sa zastavom RS-a, a da mi u Sarajevu, gdje imamo sve najveće ljude u politici, Federaciji, Kantonu, Gradu, devet općina, ne možemo da nađemo isti taj novac. Ako ništa, ne bismo Dodiku dozvolili da igra pod zastavom RS-a i predstavlja Bosnu i Hercegovinu, a da ne pričam o tradiciji. Za mene je to patriotizam - dodaje Stojanović.

VEZANI TEKST - Hronologija propasti: Ko je uništio KK Bosna i hoće li neko odgovarati?
 

Stojanović nije jedini bivši košarkaš na političkoj sceni u Sarajevu. Vlast obnašaju još Elmedin Konaković i Samir Avdić, bivši igrači Bosne.

- Iskreno, mislim da je to naša velika sramota. Bez obzira na to što sam ja podnio inicijativu. Mislim da je pitanje odnosa prema sportu, ako hoćete prema Bosni, možda naša najveća obaveza. Meni, Konakoviću, Avdiću bila je životna nagrada da možemo nastupiti za evropskog prvaka, da ne kažem šta nam je generalno doprinijelo u životu, u smislu bogatstva ljudi koje smo upoznali, da ne kažem sredine koja nas je izgradila kroz takvu jednu instituciju. Mi to dugujemo Bosni. To je instrument da se profilira grad, imidž grada i države. Bosna je prvi prvak Evrope iz Jugoslavije. To sutra može biti ideal za nas sve, da sutra možemo biti prvi u nečemu. Stid me je što se ovo dešava - priznaje Stojanović.

On je na kraju razgovora poručio da živi za dan kada će Bosna u Sarajevu opet moći pobijediti Partizan, Crvenu zvezdu, Cibonu, Cedevita Olimpiju...

Napominje i da je Sarajevo jedini glavni grad u regiji bez predstavnika u ABA ligi, s obzirom na to da se MZT Skoplje nakon nekoliko godina izbivanja vratio među regionalnu elitu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.